Strasbourgba indult, Disneylandben kötött ki az európai parlamenti képviselőket szállító vonat

külföld
2023 október 16., 16:37

Váltási hiba miatt több tucat európai parlamenti képviselő Strasbourg helyett a párizsi Disneylandnél kötött ki, írja a Brussels Times. Párizsban a képviselőket szállító vonatot véletlenül a vidámpark mellett lévő Marne-la-Vallée Chessy állomás felé irányították, közölte a francia vasúthálózatot üzemeltető SNCF a Belga hírügynökséggel. A vonatnak vissza kellett fordulnia, végül 45 percet késett.

photo_camera Fotó: IAN LANGSDON/AFP

„Vajon a Disney »amikor a varázslat életre kel« szlogenje hamarosan az Európai Parlamenté is lesz?” – poénkodott az X-en Emmanuel Foulon parlamenti asszisztens, aki a vonaton tartózkodott.

Az EP-képviselők minden hónapban átmennek Strasbourgba, ahol az Európai Parlament székhelye található. Itt tartják a plenáris üléseket, a parlamenti bizottságok viszont Brüsszelben üléseznek. Az ingázást rendszeresen bírálják a költségei - az Európai Parlament szerint legalább évi 109 millió euró, átszámítva 42 milliárd forint - és logisztikai hátrányai miatt, az EP székhelyének bármilyen megváltoztatása azonban különböző szerződések bonyolult módosítását igényelné.