A rendőrök lelőttek egy férfit Brüsszelben, valószínű, hogy ő volt a hétfőn este két svéd szurkolót meggyilkoló terrorista

külföld
2023 október 17., 07:26

A brüsszeli rendőrök a hétfő este indított hajtóvadászat során lelőttek egy férfit – írja a BBC –, aki valószínűleg azonos a terroristával, aki hétfőn este megölt két svéd állampolgárt a belga fővárosban. A férfit a helyi média szerint egy kávézóban lőtték le Brüsszel Schaerbeek negyedében.

A belga ügyészség elismerte az esemény tényét, de nem erősítette meg, hogy valóban a férfi volt a hétfői támadó. „A lelőtt személy valószínűleg azonos a gyanúsítottal, és a kórházba szállítás közben halhatott meg” – mondta viszont Annelies Verlinden belga belügyminiszter. Verlinden azt nyilatkozta a VRT flamand közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a nála talált automata fegyver ugyanaz, amit a támadásnál használtak.

photo_camera Rendőrök Schaerbeekben 2023. október 17-én Fotó: LOU LAMPAERT/Belga via AFP

A hollandiai központú BNO News hírügynökség Twitteren közzétett korábbi információja szerint a 45 éves Abdesalam Lassouedként azonosították a terroristát. Lassoued tunéziai állampolgár volt, és Brüsszel Schaerbeek negyedében lakott.

A gyilkosságoknak két svéd futballszurkoló esett áldozatául, a történteket terrorcselekménynek minősítették, a készültséget a legmagasabb szintre emelték. A Baldvin Király Stadionban játszott Belgium–Svédország Európa-bajnoki selejtezőt félbeszakították, miután a vendégcsapat játékosai a két félidő közti szünetben jelezték, nem tudnak tovább futballozni.