Bod Péter Ákos: Magyarország nem szuverén, rettentő nagy függésben van

gazdaság
2023 október 17., 14:33

Bod Péter Ákos, az MTA doktora, volt ipari és kereskedelmi miniszter, valamint volt jegybankelnök, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, valamint Surányi György volt jegybankelnök beszélgetett a magyar gazdaság kilátásairól és kihívásairól a Budapest Economic Fórumon kedd délutáni programjában. A gazdasági szakértők egyetértettek abban, hogy bár most kedvező a helyzet, főleg 2022 őszéhez képest, a jövő évet nagyon sok bizonytalanság övezi, és a magyar gazdaság számos szempontból most is katasztrofális állapotban van.

„Olyan ez, mint a fogorvos után: úgy érezzük, egy kicsit jobb az életünk. De aztán vissza kell menni” – mondta Bod Péter Ákos annak érzékeltetésére, hogy jobb-e most a helyzet, mint tavaly ősszel volt. Oszkó szerint a két év azért nehezen összehasonlítható, mert az elhúzódó gazdasági hatások például költségvetési szempontból nem 2022-t, hanem ezt az évek vágták tönkre: az egész 2023-as év folyamatos szorongatásról szólt a költségvetésben, aminek részét jelentik az elmaradó bevételek és a magas kamatok miatt megugró kiadások, mondta.

„Tavaly annyira rossz volt a helyzet, hogy a várakozások pozitívak voltak. Idén a várakozások már csak bizonytalanok.

Remény van, hogy megindulhat a növekedés, de rettentő bizonytalan a helyzet, bármikor bármi az arcunkba robbanhat. Nem mernék fogadni, hogy stabil konszolidáció kezdődik” – mondta a volt pénzügyminiszter.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.