Egyre vészterhesebben ketyeg a poloskabomba, már nemcsak Párizsban, hanem Nagy-Britanniában is nagy a baj

külföld
2023 október 17., 05:22

2023 második negyedévében 65 százalékkal nőtt a poloskák száma az Egyesült Királyságban az egy évvel korábbihoz képest, írja a BBC, amely a Guardian után néhány héttel szintén riportot közölt a vérszívók vészjósló mértékű elszaporodásáról. A jelenség eleinte Párizsban ütötte fel a fejét, ahol – mint arról a 444 is beszámolt – az illetékesek kétségbeesetten igyekeznek ellenszert találni, még mielőtt jönne a jövő évi nyári olimpia és vele a turistainvázió.

Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a francia televíziónak arról beszélt: „Senki sincs biztonságban. Bárhol ránk mászhatnak, hazavihetjük őket, és csak akkor vesszük észre, amikor rég elszaporodtak az otthonunkban is.” A francia fővárosban tényleg nagy problémát jelentenek a vérszívók a tömegközlekedési eszközökön – az emberek már le sem mernek ülni –, a mozikban és a szállodákban.

Ágyi poloska (Cimex lectularius)
photo_camera Ágyi poloska (Cimex lectularius) Forrás: Wikimedia Commons

A BBC a friss írásában a Paris Sud Hotel tulajdonosára hivatkozva azt írja, a férfi 1500 eurót költött arra, hogy megszabaduljon a rovaroktól. Max Malka elmondta, két hete észleltek egy poloskát az intézményben, és előbb jól megijedtek, majd haladéktalanul lépéseket tettek. A szállodástól mindazonáltal nem idegen az áldozathibáztatás sem, ugyanis azt mondta, a rovarokat a nyári szezonban hozzák magukkal a vendégek.

Hogy Malka nem habozott gyorsan cselekedni, az nagyon helyes. „Fontos, hogy időben elkapjuk a poloskákat – mondja a BBC-nek Robert Fryars, a cambridge-i székhelyű Spotta rovarirtó vállalkozás vezetője –, mert csupán két árva poloskából több ezer lehet néhány hónap leforgása alatt.”

A probléma Magyarországon sem ismeretlen. A Rábaparti Integrált Szociális Intézmény 5 évig küzdött az ágyipoloska-invázióval. A szociális intézmény dolgozói hiába álltak elő megoldási javaslatokkal, a vezetőség lesöpörte azokat, így felmondási hullám kezdődött, ami az otthon működését is kezdte ellehetetleníteni. Augusztus elején olyan súlyossá vált a helyzet, hogy az intézményben kijárási tilalmat vezettek be, majd miután több ápoló felmondott, a vezetőt elbocsátották.