Elkaszálták az azonos neműek házasságát Indiában

külföld
2023 október 17., 07:17

Döntött az indiai legfelsőbb bíróság az azonos neműek házasságáról kedden: a várakozással ellentétben elkaszálták az egyenlő házasság jogát, ami lehetővé tette volna, hogy házasságot kössenek és gyereket fogadhassanak örökbe azonos nemű párok a világ legnépesebb országában. Indiában 2018-ig még bűncselekménynek számított a homoszexualitás.

A térségben eddig csak Tajvan és Nepál ismerte el a melegházasságot.

A bíróság április óta tárgyalta a hatályos törvényt megtámadó aktivisták beadványát, akik szerint itt lenne az ideje, hogy India alkotmánya egyenrangú állampolgárként kezelje az ország LMBTQ-közösségét. Az azonos neműek közti kapcsolat tilalmával az országban több mint tízmillió embert fosztanak meg az alapvető emberi jogaitól és az örökbefogadás, a biztosítás és az öröklés jogi lehetőségétől.

Az indiai kormány és a vallási vezetők a kezdetektől fogva ellenzik az eljárást, az azonos nemű párok házasságára rendre „nyugati hóbortként” hivatkoznak. A hindu nacionalista Bháratíja Dzsanatá Párt vezette kormány szerint a melegházasság nem hasonlítható össze a férjből, feleségből és gyerekekből álló indiai család koncepciójával.

(via CNN; BBC; Humen)