Ló mediálta önismereti műhelyt támogatott 2,2 millió forinttal az MVM, de Demjén-szponzorációra ennél sokkal több jutott

gazdaságpolitika
2023 október 17., 08:30

Két év alatt csaknem 7 milliárd forint értékben kötött szponzorációs és egyéb szerződéseket a Magyar Villamos Művek – írja az rtl.hu a birtokába került dokumentumokra hivatkozva. Az állami vállalat milliókkal támogatta a Férfiak Klubját, tízmilliók jutottak Demjén-szponzorációra, és nem sajnálták a pénzt egy „ló mediálta önismereti műhelyre” sem. Az MVM szponzorálta az Antall József Tudásközpont egyik rendezvényét is, majd később Antall Péter cégét segítette 3 millió forinttal.

Az MVM azután támogatta az Antall József Tudásközpont egyik rendezvényét, hogy a Direkt 36 megírta: megkérdőjelezhető módon költöttek el csaknem 4 milliárd forintnyi állami támogatást. Az AJTK akkori vezetője, Antall Péter, a néhai miniszterelnök fia átlagosan havi 4,6 millió forintot keresett, a vezetőség pazar hotelekben szállt meg a külföldi munkautak alkalmával, miközben előfordult, hogy az alapítványnál dolgozóknak várniuk kellett a fizetésre.

Az AJTK-rendezvényre 2 millió forintot utalt az MVM 2021-ben, 2022 szeptemberében pedig Antall Péter MAAC Kft. nevű cégét szponzorálták 3 millióval. Ezzel az összeggel a Szubjektív az objektíven keresztül című, a rendszerváltozást feldolgozó kétkötetes fotóalbum megjelenését támogatták.

photo_camera Egyfajta ló Fotó: CARLA BENKO/dpa Picture-Alliance via AFP

A Magyar Villamos Művek jelentős összegeket fordított a kultúra szponzorációjára is. Több kisebb és közepes fesztivál (Tiszavirág, Double Rise, EFOTT) támogatása mellett legalább 80 milliót adtak a Magyar Állami Operaháznak, de 25 millió forint jutott a Rózsa Recordsnak is „Demjén -szponzorációra”. A Havasi Balázshoz tartozó Symphonic Concert Kft. 25 millió forintot kapott koncerttámogatásra, míg a Jakobi Koncert Kft. és a Besszer Koncert Kft. legalább 90-90 millió forintot.

Összesen 11 millió forintnyi támogatás jutott a Férfiak Klubjának, de az egyik legkülönösebb szerződést a Geréby Kúriával kötötték, amelynek 2,2 millió forintot adtak „ló mediálta önismereti műhely” címen. Ezek a foglalkozások olyan terápiát takarnak, amelyben egy ló is részt vesz, az állat jelenléte miatt ugyanis könnyebben megnyílik a páciens, kevésbé szorong, ezáltal sikeresebb lehet a kezelés, írja az rtl.hu.