Trump szerint Orbán a legerősebb vezető

POLITIKA
2023 október 17., 18:45

Donald Trump korábbi amerikai elnök tegnap egy kampányrendezvényen elismerően beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökről - büszkélkedett el Facebook-oldalán Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója egy rövid videót is közzétett a volt amerikai elnök egy kampánybeszédéből, amiben azt mondja Orbánról: "Ő a legerősebb vezető. Nagyon erős ember"

A videóból nem derül ki, hogy Trump amúgy részletesen méltatná Orbán teljesítményét, bár korábban is flörtölt már egymással a két altjobbos vezető. A kiragadott klipben a volt amerikai elnök leginkább azt értékeli a magyar vezetőben, hogy nemrég azt nyilatkozta, hogy a világ problémáit az oldalná meg, ha az amerikaiak újraválasztanák Trump-ot.

Az elnökjelöltségért kampányoló üzletember/politikus arról beszél, hogy az amerikai határtól a Közel-Keleten át Ukrajnáig mindenhol katasztrofálisan rossz a helyzet, "minden elromlott, az egész világ elromlott". Itt hozza be Orbánt, aki amikor "a minap megkérdezték", mit javasol Joe Bidennek, hogy helyrehozza a dolgokat, azt mondta, csak egyet lehet tenni, vissza kell hozni Trump-ot. A közönség az Iowa államban tartott kampányeseményen ezt hangos huhogással díjazza, de azért Trump fontosnak érezte megemlíteni, hogy aki őt ilyen nagyon dicsérté, az "nagyon erős" ember.

Trump azt nem mondja el, hogy pontosan ki és mikor kérdezte meg ezt Orbán Viktortól, pedig nem teljesen mindegy a kontextus. A kérdés nem "a minap" hangzott el, hanem augusztusban, amikor a Fox News-tól kirúgott trumpista műsorvezető, Tucker Carlson (aki amúgy, mint kiderült, privátban azt mondta, szenvedélyesen gyűlöli Trumpot) interjút készített Orbánnal. Amit aztán Orbán youtube-csatornája is leközölt. Trump már akkor megköszönte Orbánnak, hogy ilyen szépeket mondott róla, és, mint láthatjuk, azóta is remekül használható kampányanyag lett az interjúból. Minden résztvevő számára. (Telex)