Egy zászlófelvonás, és kész: nem lesz október 23-án állami ünnep a fővárosban

belföld
2023 október 18., 08:42

Az már évek óta szokása Orbán Viktornak, hogy nemzeti és állami ünnepségek idején vidéken mond beszédet. Tavaly például Zalaegerszegen hibáztatta a Nyugatot azért, hogy elbukott az 1956-os forradalom (ki tudja, néhány év múlva Kádárt talán már nem Moszkvából, hanem Brüsszelből hozza haza a nyakunkra a fideszes múltidézés), idén pedig független sajtótól mentesített környezetben, Veszprémben lép fel.

Eddig viszont legalább a látszatra ügyeltek: a fővárosi állami ünnepségen tavaly Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott beszédet (2021-ben még Orbán). Most viszont már csak két miniszterhelyettes vesz részt az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja ünnepségsorozatán, aminek programját szerdán hozta nyilvánosságra a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda. A programsorozat vasárnap délután kettőkor kezdődik a műegyetemi emlékműnél, az egyetemen háromtól emlékünnepség lesz, itt mond majd beszédet Dömötör Csaba, a kabinetiroda miniszterhelyettese. Ezt fáklyás menet követi, majd 5-kor a Bem téren Panyi Miklós, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese mond beszédet.

És most következzék a teljes október 23-i állami ünnepi program (linkelni nem tudunk rá, 1956 és az október 23-i ünnep annyira nem fontos már a kormánynak, hogy az állami október 23-i honlapon cikkünk megírásakor még a tavalyi program van fenn):