Olyan intenzíven kémkednek a kínaiak, hogy a brit titkosszolgálat vezetője nyilvánosan hívta fel rá a figyelmet

külföld
2023 október 18., 08:22

Már több mint 20 ezer brit állampolgárt környékeztek meg kínai kémek online. Erről Ken McCallum, a brit MI5 titkosszolgálat vezetője beszélt.

Az MI5 eddig elsősorban a kormányzati titkok védelmére fókuszált, de azt vette észre, hogy a kínai kémek már brit kisvállalatoktól, kutatóktól és startupoktól is próbálnak lopni. Elsősorban a legújabb innovációs megoldások, felfedezések érdeklik őket, különösen a mesterséges intelligenciával kapcsolatos információkhoz próbálnak hozzáférni.

Az MI5 ezért döntött úgy, hogy szokatlan módon, nyilvánosan szólal meg a kérdésben.

McCallum az amerikai Stanford egyetemen beszélt a témáról, miután részt vett az Öt Szem szövetség panelbeszélgetésén. Ritkán látható módon, egyszerre vállalt nyilvános szereplést az amerikai, a brit, az ausztrál, a kanadai és az új-zélandi titkosszolgálat vezetője.

Az öt titkosszolgálati vezető, jobbszélen Ken McCallum, az MI5 igazgatója
photo_camera Az öt titkosszolgálati vezető, jobb szélen Ken McCallum, az MI5 igazgatója Forrás: FBI / Facebook

Chris Way, az amerikai FBI igazgatója azt mondta, a kínai nemzeti stratégiának központi eleme az ipari kémkedés. Az FBI-nak minden 12 órában új nyomozást kell indítania Kínához kötődő kémkedés gyanúja miatt.

Az ausztrál titkosszolgálat vezetője, Mike Burgess pedig arról beszélt, hogy ugyan minden ország kémkedik, de a kínaiak módszerei bőven túllépik a hagyományos kereteket.

(via BBC)