Putyin elnök megdicsérte Orbán Viktort

külföld
2023 október 18., 06:00

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök tudja, hogyan kell kitartóan kiállni az érdekeiért” – idézi az úgynevezett magyar közmédia, hogyan dicsérte a magyar kormányfőt kettejük pekingi tárgyalása után Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a Rosszija 1 orosz tévécsatornának nyilatkozott Orbánról, aki kedden békét kért tőle, de hiába, valamint az orosz narratívába illeszkedően háború helyett katonai műveletnek nevezte a több mint hatszáz napja kezdődött ukrajnai orosz agressziót.

Ezek fényében nem csoda, hogy Putyin elnök – akivel az európai uniós vezetők közül nem meglepő módon csak Orbán Viktor találkozott a háború kitörése óta, miközben kettejük pekingi tárgyalása idején uniós csúcs volt egyébként, ahol végül az osztrák kancellár képviselte Magyarországot – módfelett elégedett volt a tárgyalással.

Azt mondta Putyin, és az MTI ezt szó szerint idézi, hogy Orbán Viktor

„az európai politikusok azon kis létszámú csoportjához tartozik, akik tudják, hogyan kell megvédeni az érdekeiket, és ő ezt kitartóan, következetesen, véleményem szerint teljesen tapintatosan teszi. Távolról sem mindig egyeznek meg nézeteink, ráadásul gyakran különböző platformon állunk, de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy beszélgessünk és megoldást keressünk bizonyos kérdésekre, problémákra”.

photo_camera Putyin elnök megmutatja, hogyan álljon ki kitartóan

Azt, hogy Orbán Viktor hogyan reagál a moszkvai dicséretre, hol helyezkedik majd el a legendás rigó-turul tengelyen, talán csak péntek reggel a magyar állami rádióban esedékes nyilatkozatból tudjuk meg.

Tanulságnak a várakozás óráira két idézet a dicső múltból békéről és barátságról, fordított időrendi sorrendben:

„Velem Sztálin mindig figyelmes volt (…), köztünk fesztelen elvtársi viszony volt” (Rákosi Mátyás) „A hetekig tartó izgalmas békeharc, amelyet Németország indított meg és amely Hitler vezér beszédében érte el a legerőteljesebb kifejezését, nem talált megértésre és méltánylásra a nyugati nagyhatalmaknál.” (1939. október 14.)