Nemzetbiztonsági kockázatú orosz ingatlanvásárlásokat blokkolt Finnország

külföld
2023 október 19., 13:19

A finn védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy három tervezett orosz ingatlanügyletet blokkolt, írja a Reuters. „A szóban forgó ingatlanvásárlások akadályozták volna a nemzetvédelem megszervezését vagy a területi integritás felügyeletét és védelmét” - áll a minisztérium közleményében.

Finnország és a NATO lobogója a finn külügyminisztérium előtt
photo_camera Finnország és a NATO lobogója a finn külügyminisztérium előtt Fotó: JAKOB JOHANNSEN/Anadolu Agency via AFP

A védelmi minisztérium közlése szerint a döntés két Ruokolahtiban és egy Kitee-ben lévő ingatlanra vonatkozik. Mindkettő település az orosz határ közelében, Finnország déli részén található.

Finnország az elmúlt hetekben igyekezett felgyorsítani az orosz tulajdonú ingatlanok lefoglalását, arra hivatkozva, hogy a tulajdonosok a szankciók miatt nehezen tudják fizetni a költségeiket. Jelenleg azonban törvénytelen a kifizetetlen számlák miatt kilakoltatni valakit, amennyiben nem kapott előtte hivatalos értesítőt, és mivel a gazdag oroszok többsége nem tartózkodik az országban, ez kivitelezhetetlen. Finnország, ami áprilisban csatlakozott a NATO-hoz, válaszul az orosz-ukrán háborúra, azt is vizsgálja, hogyan szerezhetné vissza Helsinki legnagyobb sport- és rendezvénycsarnokát, ami a milliárdos orosz tulajdonosok elleni szankciók miatt tavaly óta zárva van.

Kiemelt videóink