Dr Máriás olyan képet festett az őt betiltani akaró KDNP-s politikusról, amin az megkövezi őt

MŰVÉSZET
2023 október 20., 08:13

A művészet iránt feltűnően nem érdeklődő NER egyik legviccesebb kultúrbotrányát sikerült kiváltania Dr Máriásnak, amikor az ismert képzőművész-zenész olyan festménykiállítást tudott összehozni idén szeptemberben “A dadaizmus győzelme elkerülhetetlen!” címmel, amit be akartak záratni.

A bezáratók arca Szarvas Attila KDNP-s önkormányzati képviselő lett. A hangsúlyozottan tízgyermekes férfi érzékenységét az erről szóló Facebook-bejegyzéséhez mellékelt fotók tanúsága szerint egy olyan kép sértette meg végképp, amin Schmidt Mária látható, amint klasszikus Mária-pózban tartja a karjában a kisded Ungár Pétert.

Szarvas azt írta a fotók mellé, hogy

"Mint katolikus pedagógus és tíz gyermekes édesapa felháborodásomnak szeretnék hangot adni, és felszólítom a kerület vezetőit, hogy azonnal távolíttassák el a gyerekek által is sűrűn látogatott művelődési ház központi helységében, szemmagaságba elhelyezett vallási és erkölcsi érzéseket mélyen sértő képeket.
(A keményebb képeket természetesen nem teszem közzé)"
Négy nappal az eredeti poszt közlése után a képviselő mégis közzétett egy ilyen “keményebb képet" is egy hozzáadott link formájában, ami Dr Máriás “Marilyn mégis lefekszik Rousseau kutyájával” című képére mutat.

Dr Máriás minderre most festménnyel reagált. Ezzel, aminek a címe az, hogy

"Szarvas Attila inkvizítortársaival megkövezi a kortárs képzőművészt, mert az babáját szoptató anyaként ábrázolta Szűz Máriát":

Ez a festmény ugyanúgy a katolikus hittanosok bibliai témájú kifestőinek stílusában készült, mint a Schmidt Mária-kép, de a témája egy másik bibliai toposz, nevezetesen a megkövezés. A dühös tömeg itt Szarvas Attila vezetésével magát a művészt kövezi meg, aki éppen egy másik, Máriát szoptatós pózban ábrázoló képet fest.

Dr Máriás hosszú szöveges háttérmagyarázatot is fűzött a reprodukcióhoz, amiben többek között jelzi, hogy

“drMáriás az elkészült alkotást Szarvas Attilának szeretné ajándékozni, hogy ő azt pedagógia célból, a tanulókból megfelelően erőteljes elrettentés-érzés kiváltása céljából azt megfelelően jól látható helyen, mondjuk a katolikus iskolában található igazgatóhelyettesi irodájában helyezze el. Hadd mondják diákok és mentoraik a láttán együtt: Elegünk van a gyalázkodó kortárs művészetből! Követeljük a művészi szabadság korlátozását, a kiállítások, és általában minden művészet és a közbeszéd cenzúrázását, valamint az inkvizíció újraindítása fontosságának az átgondolását, esetleges azonnali bevezetését!“

Javítás: A cikk első verziójában Szarvas Attilát következetesen Farkas Attilának neveztem, amiért az érintettt és az olvasók elnézését kérem.