Művészi ellenállás: szovjet zászlóra helyezett, piros szalaggal átkötött húsos cupákot hagytak Orbán hivatalának bejáratánál

POLITIKA
2023 október 20., 11:21

Új - művészi - szinte emelte az Orbán-rendszerrel szembeni tiltakozást a hasonló akcióival ismertté vált Keresztény Zoltán, aki a jelenlegi kormány és ellenzékének leváltása végett demonstrál a nyár óta. Keresztény ezúttal a földre fektetett szovjet zászlóra helyezett, piros szalaggal átkötött húsos cupákot, vagyis lerágott húsos csontot hagyott a Miniszterelnökség bejáratánál.

Az akciót Orbán és Vlagymir Putyin Kínában megejtett találkozója inspirálta, amiről az orosz elnök hivatala olyan videót tett közzé, amin a magyar miniszterelnök alávetett figuraként jelenik meg.

„A minap egy egész országot megalázva bizonygatta az agresszor Putyinnak, hogy a magyar kormány továbbra is egy háborús bűnös mellett áll, kiárusítva Magyarország maradék becsületét” - idézte fel az esetet Keresztény. Aki így magyarázta a cupák mint kellék kiválasztását:

„Egy jól megérdemelt cupák is jár azért, mert hűbéresként engedelmeskedik Putyinnak, aki a Szovjetunió után, újra elvette Magyarország függetlenségét. Ezért ezt a cupákot, amit átkötöttünk egy vörös szalaggal, egy szovjet zászló kíséretében ott hagytuk a járdán.”A talán nem mindenki által ismert cupák - vagy cubák - szó leggyakoribb jelentése húsos-mócsingos csont vagy vad megsütött vagy főzött combja, de régebben használták gunyoros értelemben, vaskos emberi comb jelentéssel is. De a szó egészen mást jelent a horgászok szlengjében.

A klasszikus horgász szaksajtó és régi pecás szakkönyvek sztárja volt a cupák, de nem mint húsos falat, hanem mint egy házi disznók bélrendszerében élősködő bélféreg, ami állítólag a legjobb, csodacsali-szintű márnacsali volt. A klasszikus horgászcikkek részletes leírásokat adtak arról, hogy hogyan lehet hozzájutni vágóhídról, ismerősök révén, mert ott bélmosás közben kerül elő. Illetve arról, hogy a cupák annyira fertőző, hogy csak gumikesztyűben és csipesszel érdemes hozzányúlni és horogra tűzni. Az egyetlen adatközlő, aki körkérdésemre azt állította, hogy nemcsak olvasott róla, de gyerekkorában ténylegesen horgászott is cupákkal, Uj Péter főszerkesztő volt.