Agyhalott a 16 éves diáklány, akit az iráni erkölcsrendészet azért vert meg, mert nem viselt fejkendőt

bűnügy
2023 október 22., 13:36

Az iráni állami média bejelentése szerint gyakorlatilag agyhalott az a 16 éves, október elején kómába esett iráni lány, akit emberi jogi szervezetek szerint azért vert meg az erkölcsrendészet, mert nem viselte a kötelező fejkendőt. A hivatalos tájékoztatás szerint az egészségügyi dolgozók mindent megtettek Armita Geravand állapota jobbrafordulásáért, de az agykárosodást nem tudták elkerülni.

Emberi jogi szervezetek, köztük a Hengaw nevű, norvégiai székhelyű kurd jogvédő szervezet szerint Geravandot a teheráni metróban bántalmazta az erkölcsrendészet női kommandója, mert nem volt rajta az előírásos fejkendő.

Iráni szurkolónő véres könnyeket szimbolizáló arcfestéssel az Ahmad Bin Ali Stadionban Irán és Wales vébémeccse előtt 2022. november 25-én.
photo_camera Iráni szurkolónő véres könnyeket szimbolizáló arcfestéssel az Ahmad Bin Ali Stadionban Irán és Wales vébémeccse előtt 2022. november 25-én. Illusztráció: Giuseppe Cacace/AFP

Az iráni vezetés tagadja, hogy a lány sérülését az erkölcsrendészet tagjai okozták volna. A hatóságok a történtek után pár nappal őrizetbe vették a diáklány anyját, Sahín Ahmedit is.

Az iráni állami média tájékoztatása szerint a hatóságok börtönbüntetésre ítéltek két újságírót, akik részt vettek az erkölcsrendészet őrizetében tavaly meghalt Mahsza Amini ügyének nyilvánosságra hozatalában.

Mahsza Amini egy kurd származású nő volt, aki 22 évesen, rendőrségi őrizetben halt meg Iránban tavaly. Idén ő kapta meg az EU legmagasabb emberi jogi díját, a Szaharov-díjat. (MTI, Magyar Narancs)