Ismét vádat emeltek Imran Hán ellen

külföld
2023 október 23., 08:17

Egy pakisztáni bíróság vádat emelt a már egyébként is börtönben ülő Imran Hán volt miniszterelnök és helyettesével szemben hivatali titoktartási kötelezettség megszegése miatt.

A vád egy titkosított távirattal kapcsolatos, amelyet Pakisztán washingtoni nagykövete küldött Iszlámábádba tavaly év elején, és Hánt azzal vádolják, hogy nyilvánosságra hozta azt. A volt miniszterelnök ezt tagadja és azt állítja, hogy a távirat szövege más forrásokból került a médiába.

Hán szerint a távirat bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államok összeesküvést szőtt annak érdekében, hogy a pakisztáni hadsereg 2022-ben ne engedje, hogy induljon a parlamenti választáson, mivel közvetlenül Oroszország ukrajnai inváziója előtt Moszkvába látogatott. Ezt az állítást azonban az Egyesült Államok és a pakisztáni hadsereg is tagadta.

Imran Hán pártjának közleménye szerint Hán mellett a párt helyettes vezetője, Shah Mahmood Qureshi volt külügyminiszter ellen is vádat emelt a bíróság.

Hán azóta van börtönben, hogy augusztus 5-én három évre ítélték, amiért 2018 és 2022 közötti miniszterelnöksége idején törvénytelenül értékesített állami ajándékokat, köztük drága karórákat és páncélozott luxusautókat. Az ítélet következtében Hánt az ország választási bizottsága öt évre eltiltotta a választásokon való indulástól is. Az ítéletet később felfüggesztették, de más vádak miatt a volt miniszterelnök továbbra is börtönben ül. (Reuters)