Szavazni fog a török parlament a Svédország NATO-csatlakozásáról

hadsereg
2023 október 23., 15:55

Recep Tayyip Erdoğan török elnök benyújtotta a parlamentbe a Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló törvénytervezetet – közölte a török elnöki hivatal.

Erdoğan már júliusban közölte, hogy a ratifikálás a török parlamenttől függ. Az államfő szombaton telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral – írja az MTI.

Törökország azzal gyakorolt nyomást Svédországra, hogy hozzon intézkedéseket a két ország kapcsolatait megmérgező Korán-égetések ellen, és az elnök korábban azt is a svéd hatóságok szemére vetette, hogy nem teljesítik a Svédországba menekült kurd szakadárok kiadatására vonatkozó török kéréseket.

photo_camera Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök üdvözölte Erdoğan lépését. „Most a parlamentre vár, hogy döntsön a kérdésben. Várjuk, hogy NATO-tagok legyünk” – írta.

Több mint két hete Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta, a törökök előtt ratifikálni fogjuk a svéd NATO-csatlakozást. Ha ez így van, akkor bele kell húzniuk. Pedig a kormány egy ideje már nem is volt hajlandó elárulni, hogy mit kér cserébe azért, hogy Svédország csatlakozását a Fidesz-KDNP jóváhagyja.