Nagy esők jönnek

időjárás
2023 október 24., 16:06

Kitart az enyhe idő, de több hullámban összességében jelentős mennyiségű eső érkezik a hét végéig – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat videójából.

link Forrás

Az előrejelzés szerint két hidegfront hozza a csapadékot: az egyik éjszaka vonul át a Kárpát-medence felett, a másik pedig pénteken érkezik, ekkor az ország nagy részén hullhat kiadós, bőséges eső.

Éjszaka sokfelé várható eső, zápor, az ország déli részén zivatarok is kialakulhatnak, ezeket erős, viharos széllökések kísérhetik, de a zivataroktól függetlenül is nagyobb területen lehetnek erősebb széllökések. Hajnalban 11 és 16 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható.

Hajnalban délnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet és a csapadék is megszűnik, a front felhőzete és az összefüggő csapadékzóna északkelet-kelet felé elhagyja az országot. Közepesen, időszakosan erősen felhős lesz az ég, és további záporok előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

Csütörtökön és szombaton csak szórványosan fordulhat elő kisebb eső, zápor, de pénteken kiadósabb, áztató esőre van esély, az ország nagyobb részén 10-20 mm-nél több csapadék is lehullhat. Utána pár napra csendesebbre fordul az időjárás, ezzel együtt nő a köd valószínűsége.