Egyetlen olyan játékosa van a női kézilabda-válogatottnak, aki hozza az elvárt erőnléti szintet

sport
2023 október 25., 16:56

A magyar női felnőtt kézilabda-válogatottban jelenleg mindössze egyetlen olyan játékos van, aki minden felmérésből hozza az elvárt szintet - jelentette ki Szűcs Martin, a csapat erőnléti edzője szerdán, a Magyar Kézilabda Szövetség konferenciáján. A MTI beszámolója szerint Szűcs elmondta, hogy rendszerint felmérik a serdülő, az ifjúsági, a junior és a felnőtt női válogatott játékosokat, hogy érdemben össze tudják hasonlítani az adatokat, és ahol van elérhető nemzetközi referencia, ott azt is felhasználják.

„A 21 felmért felnőtt játékosból állóképességben kilenc - tehát kevesebb mint a fele -, guggolásban közel a csapat fele, sprintben még kevesebb, irányváltási és felugrási képességben pedig a 21 főből három, illetve négy játékos hozta a szintet, ami még nem az, ahova szeretnénk eljutni, csak az első lépcsőfok,”

mondta. A junioroknál kettő, az ifjúságiaknál kettő, a serdülőknél pedig egy olyan játékos van, akik hozzák a megfelelő szinteket. Az erőnléti edző hozzáfűzte, az egyik legelszomorítóbb, hogy a posztonkénti teljesítményprofil készítése közben a kapusok esetében meg kellett változtatniuk a skálázást, olyan szinten térnek el - negatívan - az elvárt értékektől, ráadásul ez a tendencia a serdülő, az ifjúsági, a junior és a felnőtt válogatottnál is. Kijelentette:

„Több játékos esetében történt jelentős előrelépés, ami viszont szomorú, hogy a felnőtteket kellene eljuttatni a juniorok szintjére, nem fordítva.”