Kevesebbet szülnének az európai fiatalok, hogy védjék a környezetet

klímaváltozás
2023 október 25., 09:28

Legalábbis ezt állapította meg a YouGov friss közvélemény-kutatása. A hét uniós országra kiterjedő felmérés szerint a fiatalabb generáció nagyobb hajlandósággal változtat az életmódján a klímaválság leküzdéséért, legyen szó az autóhasználat vagy a húsevés abbahagyásáról, vagy tudatos gyermektelenségről.

A gyűjtést Nagy-Britanniában, Dániában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svédországban végezték még augusztusban.

A megkérdezett 18-24 évesek több mint fele tart attól, hogy a következő tíz évben nem lesz saját ingatlana, és még nagyobb részük érzi úgy, hogy a gazdasági válság eltántoríthatja őket attól, hogy egy évtizeden belül családot alapítsanak. Arra a kérdésre, hogy milyen áldozatokat hozna a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében, a 25-34 évesek harminc százaléka mondta, hogy hajlandó kevesebb gyereket vállalni, mint amennyit egyébként szeretne. Az idősebb generációknál ez a szám 13-19 százalék volt - de ezt az eredményt formálhatja, hogy jelentős részük már szülő.

A kisebb, kevésbé radikális és nem szakpolitikai változásokra viszont kisebb hajlandóságot mutattak a fiatalabbak: a kertészkedés, a szezonális termékek fogyasztása, a zero waste életmód, az egyszer használatos műanyagok mellőzése népszerűbbnek bizonyult az idősebbeknél. A globális felmelegedés miatt a megkérdezettek több mint hetven százaléka szorong minden korosztályban. Legalább 64 százalékuk egyetértett azzal, hogy a bolygó éghajlata az emberi tevékenység miatt változik.

A klímaváltozást tagadók között az olaszok vannak elsöprő többségben a felmérés szerint.

(via Guardian)