A Hamász Moszkvába látogat

háború
2023 október 26., 14:31

A Hamász egy delegációja Moszkvába megy, közölte Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón, de további részleteket nem árult el.

Ugyanakkor az orosz állami RIA hírügynökség a palesztin delegációból származó forrásra hivatkozva közölte, hogy Abu Marzook, a Hamász magas rangú tagja is a Moszkvába látogatók között van.

Putyin korábban a Hamász és Izrael közötti háborúról azt mondta, Oroszország „aggodalommal és szívfájdalommal” követi a Szentföldön kialakult helyzetet, majd részvétét fejezte ki mindazok hozzátartozóinak, akik a Hamász palesztin szervezet fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás során életüket vesztették. Az orosz elnök elfogadhatatlannak nevezte a „kollektív felelősség” elvét, „amikor öregek, nők, gyerekek, egész családok halnak meg, emberek százezrei maradnak fedél, élelem, víz, áram és orvosi ellátás nélkül”, ahogyan az a Gázai övezetben történik.

Ezután megint kifejtette az orosz álláspontot, miszerint a konfliktus az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai alapján oldható meg, amik „két független, szuverén állam: Izrael és Palesztina létrehozását” feltételezik. Szerinte a konfliktus „messze túlterjedhet a Közel-Kelet határain”, mert „egyes erők megpróbálnak rájátszani a nemzeti és vallási érzelmekre, hogy további eszkalációt idézzenek elő, hogy minél több más országot és népet vonjanak be a konfliktusba”, ami szerinte „a káosz, a kölcsönös gyűlölet valódi hullámát indíthatja el”. (Reuters)