Putyin szerint elfogadhatatlan, „amikor öregek, nők, gyerekek, egész családok halnak meg, emberek százezrei maradnak fedél, élelem, víz, áram és orvosi ellátás nélkül”

háború
2023 október 26., 05:07

Az etnikum- és vallásközi összhang az orosz államiság alapja, minden más álláspont oroszellenes – ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök mondta az MTI beszámolója szerint szerda este, amikor Moszkvában fogadta az oroszországi „hagyományos felekezetek” vezetőit.

Az Ukrajna ellen háborút indtó Putyin a Hamász és Izrael közötti háborúról azt mondta, Oroszország „aggodalommal és szívfájdalommal” követi a Szentföldön kialakult helyzetet, majd részvétét fejezte ki mindazok hozzátartozóinak, akik a Hamász palesztin szervezet fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás során életüket vesztették.

„Nyilvánvaló, hogy semmiben sem vétkes embereket nem szabad felelősségre vonni mások által elkövetett bűncselekményekért” – mondta a 2022-ben Ukrajna ellen háborút indító Putyin, aki ezután elfogadhatatlannak nevezte a „kollektív felelősség” elvét, „amikor öregek, nők, gyerekek, egész családok halnak meg, emberek százezrei maradnak fedél, élelem, víz, áram és orvosi ellátás nélkül”, ahogyan az a Gázai övezetben történik.

Ezután megint kifejtette az orosz álláspontot, miszerint a konfliktus az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai alapján oldható meg, ami „két független, szuverén állam: Izrael és Palesztina létrehozását” feltételezi. Szerinte a konfliktus „messze túlterjedhet a Közel-Kelet határain”, mert „egyes erők megpróbálnak rájátszani a nemzeti és vallási érzelmekre, hogy további eszkalációt idézzenek elő, hogy minél több más országot és népet vonjanak be a konfliktusba”, ami szerinte „a káosz, a kölcsönös gyűlölet valódi hullámát indíthatja el”.

Putyin, aki közben háborúban áll Ukrajnával, azt is mondta, hogy „a helyzet most tapasztalható elfajulása rendkívül súlyos és veszélyes, pusztító következményekkel jár”, ezért fontos, hogy véget vessenek a vérontásnak és az erőszaknak.

Az orosz elnök mindezek után azzal vádolta meg „a Nyugatot”, hogy a többpólusú világ megakadályozása érdekében eszközként használja az iszlamofóbiát és antiszemitizmust, de „ruszofóbiát is be szokott vetni” Szerinte „Nyugaton hivatalos szinten dicsőítik a náci bűnözőket és az antiszemitákat”, Ukrajnában pedig a kánoni ortodox egyház betiltására és az egyházszakadás elmélyítésére törekednek.

Putyin ezek után rátért arra, hogy az etnikumok és vallások közötti összhangot az orosz államiság alapjának nevezte, „minden mást” pedig oroszellenesnek bélyegzett.

„Társadalmunkban az egyetértés, az egység feltétlen érték. Mi egy nép vagyunk, egy hazánk van, és jólétéért és biztonságáért mindannyian közösen viseljük a felelőssége” – mondta az orosz elnök.

De beszélt Kirill orosz pátriárka is, aki elmondta hogy a stabilitás és a nyugalom a Szentföldön, Izraelben nagymértékben függ „Oroszország béketeremtő szerepétől”, majd méltatta a jeruzsálemi patriarkátus békítő erőfeszítéseit, és sürgette a fegyveres konfliktus befejezését és a politikai ellenfelek közötti párbeszéd helyreállítását. (MTI)