Rákérdezne Orbánnál az észt miniszterelnök, miért volt fontos találkozni Putyinnal

külföld
2023 október 26., 19:37

Külön is egyeztetne Orbán Viktorral a Vlagyimir Putyinnal való legutóbbi találkozója miatt Kaja Kallas - írja a Reuters. Az észt miniszterelnök nem értette, hogy lehet Orbán ilyen büszke az orosz elnökkel való találkozójára, aki szerinte egy háborús bűnös és még a Nemzetközi Büntetőbíróság is körözi azzal a váddal, hogy illegálisan deportált gyerekeket Ukrajnából.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A 27 uniós tagállam vezetőinek csúcstalálkozójára érkező Orbán csütörtökön beszélt arról, hogy milyen büszke Vlagyimir Putyin orosz elnökkel fenntartott kapcsolatára.

„Mindent szeretnénk megtenni a béke érdekében. Ezért minden kommunikációs vonalat nyitva tartunk az oroszok felé, különben nem lesz esély a békére. Ez egy stratégia, büszkék vagyunk rá.”

„Mi vagyunk az egyetlenek, akik a béke nevében és érdekében beszélünk, ami mindenkinek érdeke lenne Európában.” - mondta Orbán az újságíróknak.

Az észt Kallas - aki már korábban is megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy Orbán kamerák előtt kezet fog Putyinnal - ugyanezen brüsszeli találkozóra érkezésekor azt mondta, hogy fel fogja vetni a kérdést a magyar miniszterelnöknek.

„Én csak kérdezem: Miért? Miért van erre egyáltalán szükség?” - mondta Kallas újságíróknak. „Én egy képen sem szerepelnék egy ilyen fickóval”.

Mindeközben egyre nagyobb a nyomás Kallason, mivel nemrég kiderült, hogy a férjének orosz üzleti kapcsolatai vannak. Arvo Hallik ugyanis 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a Stark Logisticsban, ami EU-szankciók alá nem tartozó árukat szállít Észtország és Oroszország között. Bár Kallas tagadta, hogy valaha részt vállalt volna férje üzleteiben, bizonyíthatóan 350 ezer eurót – körülbelül 134 millió forintot – adott neki kölcsön befektetési eszközökre.