Fico bejelentette, hogy a szlovák kormány nem ad több fegyvert Ukrajnának

háború
2023 október 26., 11:27

A Fico kormány nem ad több fegyvert Ukrajnának – írja a Paraméter. Bár a kormány állásfoglalásában az szerepel, hogy „Szlovákia támogatni fogja Ukrajnát, és sokoldalú segítséget fog neki nyújtani”, a frissen kinevezett szlovák kormányfő a parlament európai ügyi bizottságának ülésén most elmondta, hogy ebbe nem tartozik bele a katonai segítségnyújtás, ahogyan ez eddig történt, és a „halálos katonai fegyverekkel” való támogatást nem folytatják.

„Kormányfőként a nulla mértékű katonai segítségnyújtást támogatom Ukrajna számára” – mondta, és hozzátette, hogy „ha az aknamentesítés katonai támogatást jelent”, akkor azt támogatják majd.

Szerinte „ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása”, pontosabban úgy látja, hogy az egyetlen megoldás a tűzszünet és a béketárgyalások elkezdése, majd megismételte azt az álláspontját, hogy a háborút Oroszország és az USA fejezheti be.

„Ukrajna maga Waterloo, az oroszok az amerikaiakkal küzdenek Waterloonál. Amiben az oroszok és az amerikaiak megegyeznek, az lesz érvényes. Én nem támogatom Zelenszkijnek semmilyen tervét, mert azok a tervek irreálisak” – mondta, majd egyszerűen úgy fogalmazott: „Ehhez a háborúhoz nekünk semmi közünk.”

Mindezek után elmondta, hogy támogatják Ukrajna uniós csatlakozását, de hozzátette, hogy „Ukrajna a legkorruptabb ország a világon”. „Egyetértünk azzal a politikai gesztussal, hogy kezdjük meg a csatlakozási tárgyalásokat, mert ez a politikai gesztus még nem Ukrajna jelenlegi felkészültségére reagál” – mondta Robert Fico.