Hat hektár erdőt vágnának ki, hogy egyházi iskola épülhessen Szegeden

belföld
2023 október 26., 05:22

A kormány hat hektár erdőt ajándékoz a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy ott egy új, saját egyházi iskolát építsen, írja a Telex. A városházán attól tartanak, hogy az építkezés miatt teljesen ki fogják irtani az egyik utolsó, nagyobb méretű egybefüggő szegedi erdőt. Az aggodalom nem tűnik alaptalannak, a kormányrendelet szerint a Pénzügyminisztériumnak 103 millió forintot kell biztosítania arra, hogy az agrártárca
„gondoskodjon az ingatlan termelésből való kivonásáról, csereerdősítésről, továbbá a művelésből való kivonás ingatlan-nyilvántartási átvezetéséről”.

A lapnak a szegedi városháza környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó, Zöld Város Programért felelős tanácsnoka, Mihálik Edvin azt mondta: az ingatlanátadásról, és a tervezett munkálatokról Szeged önkormányzata semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott, arról csak a Közlönyből értesültek. Mihálik szerint a városban sehol sem lehet másik olyan földterületet találni, amelynek beültetésével pótolni lehetne a hathektáros erdőt, amely az egykor árvízvédelmi célból épített körgát mellett fekvő zöld sáv része.

Mihálik Edvin szerint ez a beruházás egy nem indokolható természetpusztítás lenne. A tanácsnok érthetetlennek nevezte, miért kell erdőirtással, egy közművek nélküli területen iskolát építeni, és miért nem meglévő épületben alakítják ki az új egyházi oktatási intézményt.

Az egyházmegye püspöke egyébként az a Kiss-Rigó László, aki látványosan jó viszonyt ápol a Fidesszel. A Fradi-szurkoló egykori futballkapus 2018-ban például egy, a Magyar Hangnak adott, általa letiltani akart, de mégis megjelent interjúban olyanokat mondott, hogy bár nem akar pártpolitizálni, szerinte az egyház vezetőinek és minden jóérzésű embernek kötelessége beszélni arról, hogy a Fidesz áll leginkább a keresztény értékek mellett. Orbán Viktorról pedig, akivel gyakran néznek (vagy néztek akkoriban) közösen meccset, azt mondta:

„Szinte mindenben egyetértünk, és erkölcsileg megtisztelő számomra, hogy ilyen embert támogathatok.”