Orbán előre szólt mindenkinek, hogy Putyinnal fog tárgyalni

külföld
2023 október 26., 20:19

A magyar miniszterelnök előre jelezte a NATO-nak és az EU-nak is, hogy Vlagyimir Putyinnal fog tárgyalni Kínában. Emellett pedig arról is tájékoztatta szövetségeseit, hogy az orosz miniszterelnökkel történő találkozó nem az ő kezdeményezésére jött létre, de az elől nem tudott kitérni - írja a Hvg saját értesüléseire hivatkozva.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott legutóbbi, kínai megbeszélése előtt Orbán Viktor elvileg telefonon tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a közelgő megbeszéléséről az orosz elnökkel, és e telefonbeszélgetésekben a kormányfő jelezte azt is, hogy a találkozó nem az ő kezdeményezésére jön létre, de az elől kitérni nem lehetséges.

Havasi Bertalan pedig úgy reagált a hírre, hogy „a miniszterelnök minden ilyen találkozó előtt a Magyarország NATO- és EU-tagságából fakadó konzultációkat le szokta folytatni”.

Csütörtökön az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozóján beszélt arról, milyen büszke Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolataira, mindezt annak ellenére, hogy a Kínában megrendezett találkozás híre később komoly kritikát váltott ki az EU-ban. Kaja Kallas észt miniszterelnök pedig bejelentette, hogy erről a kijelentéséről később még szeretne egyeztetni a magyar kollégájával.