Továbbra sincs meg a maine-i mészárlás gyanúsítottja

külföld
2023 október 26., 16:14

Kiterjedt hajtóvadászatba kezdett a helyi rendőrség, miután az amerikai Maine államban található Lewistonban 18 ember meghalt és – meg nem erősített jelentések szerint – további 13 ember megsérült.

Egy férfi szerda este hét óra körül lövöldözni kezdett egy étteremben, majd később egy bowlingpályán. A rendőrség az állam déli részén elfogatóparancsot adott ki a fő gyanúsított, Robert R. Card, az amerikai hadsereg tartalékosának letartóztatására, akit nyáron egy elmegyógyintézetben tartottak fogva - írja a Reuters.

link Forrás

„Ez egy sötét nap Maine állam számára” - mondta Janet Mills kormányzó egy sajtótájékoztatón. „Card fegyveres és veszélyes, ezért a rendőrség azt tanácsolja, hogy a maine-i lakosok semmilyen körülmények között ne közelítsék meg”. A történtek óta a rendőrség megtalálta a fehér terepjárót, amivel szerintük Card a tőle mintegy 11 kilométerre délkeletre fekvő Lisbon városába hajtott, ezért az ott lakókat is felszólították rá, hogy ha tehetik maradjanak otthon.

A 40 éves Card a Maine állambeli Saco városában, az amerikai hadsereg tartalékos bázisán volt lőfegyveroktató. Nemrég azt mondta, hogy hangokat hall, és más mentális problémákkal is küzdött. Korábban azzal fenyegetőzött, hogy szétlövi a Nemzeti Gárda sacói bázisát.

A támadások nem sokkal este 7 óra előtt kezdődtek a Just-In-Time Recreation bowlingpályán, ahol egy női vendéget és hat férfit lőttek agyon - közölte a rendőrség, az áldozatok életkorának megadása nélkül. Nem sokkal később bejelentést kaptak egy lövöldözésről a mintegy öt kilométerre lévő Schemengees Bar & Grille étteremben, ahol a rendőrség szerint hét férfi halt meg. További három áldozat, a kórházban halt bele sérüléseibe.

A történtek után a Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Maine állam kormányzójával. Emellett elrendelte, hogy hétfőig félárbocra eresztett zászlókkal tisztelegjenek az áldozatok előtt.

Az FBI bostoni irodája is felajánlotta segítségét a nyomozásban és a lövöldöző kézre kerítésében.