Fehér Ház: Az oroszok kivégzik azokat a katonákat, akik visszavonulnak a frontról

háború
2023 október 27., 11:56

Az Avdijivka közelében elszenvedett orosz veszteségek egy része amerikai értékelés szerint „saját vezetők parancsainak” köszönhetők. Az ukrán hadsereg szóvivője pedig azt mondta, az orosz csapatok a súlyos veszteségek miatt nem hajlandók támadni az Avdijivka közelében lévő ukrán állasokat, és egyes egységeknél lázadások törtek ki. Az engedély nélkül visszavonulókat sokszor kivégzik - akárcsak a Wagner esetében Bahmutban.

photo_camera Avdijivka Fotó: OZGE ELIF KIZIL/Anadolu via AFP

„Oroszország erői továbbra is alulképzettek, alulfelszereltek és felkészületlenek a harcra, ahogy azok voltak a tavalyi sikertelen téli offenzívájuk alatt is” - mondta John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője csütörtökön. Korábban a Wagnerbe sokakat börtönökből toboroztak, az elbukott zendülés óta azonban ezek a toborzott katonák a hadsereg alá tartoznak.

Kirby szerint az orosz hadsereg a kiképzetlenebb katonkát egyszerűen tömegével veti be, egyfajta golyófogóként a hadszíntéren. „Nincs megfelelő felszerelés, nincs vezetés, nincs forrás, nincs támogatás. Nem meglepő, hogy az orosz erők rossz moráltól szenvednek” - mondta Kirby. (BBC)