Levitték egy évre az elévülési időt, majd elévülésre hivatkozva lezárták a gyermekbántamazási panaszokat a korcsolyaszövetségben

sport
2023 október 27., 18:00

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnél (MOKSZ) megszűnt az a fegyelmi eljárást, amelyet Sebestyén Júliával szemben indítottak. A 24.hu cikkei szerint a korábbi Európa-bajnok műkorcsolyázót ugyanis több szülő is bepanaszolta a szövetségnél szakmai módszerei és emberi magatartása miatt.

A szülők a lap szerint rángatásról, erős szorításról, markolásról, karmolásról, egy-egy elcsattant pofonról, megszégyenítő kivételezésről, sértegetésről, betegen versenyeztetésről, megalázásról, elhanyagolásról számolnak be. Sebestyén tagadta az ellene felhozott vádakat, ugyanakkor több versenyzője is elhagyta.

A szövetség közleménye szerint „a bejelentésekben megjelölt és a szakvéleményben részletezett időpontok kizárják az esetek Etikai és Fegyelmi Bizottság általi kivizsgálásának lehetőségét a vélt fegyelmi vétségek elévülésére figyelemmel”. Csakhogy az elévülési idő éppen egy nappal a fegyelmi eljárás megindítása előtt, május 3-án rövidült le három évről egy évre az új fegyelmi szabályzatban.

A 24.hu azt írja, hogy az MOKSZ fegyelmi szabályzatának 5. §-a kimondja, hogy már a gyermekbántalmazás-gyanú felvetődése esetén azonnal fegyelmi eljárást kell indítania a szövetségnek, ennek ellenére a Kósa Lajos által vezetett sportági elnökség ahelyett, hogy az első jelzések, főképp a 2023 év eleji szülői panaszlevél beérkezése után azonnal elindította volna a folyamatot, hosszú heteken, hónapokon keresztül halogatta a cselekvést. A lap szerint a szülők által bejelentett esetek a hároméves elévülésbe még belefértek volna, az egyévesbe azonban már nem.

Mindenesetre a szövetség bejelentést tett a rendőrségen is:

„A MOKSZ eleget téve a gyermekvédelmi törvényben és végrehajtási rendeleteiben előírt bejelentési kötelezettségének az első fokú fegyelmi eljárás lezárását követően azonnal bejelentést tett a gyermekvédelmi ügyekben kizárólagos hatáskörrel és illetékességgel rendelkező gyermekvédelmi hatóságnál és a rendőrségnél az ügy teljes körű kivizsgálása céljából”.