A szocializmus legnagyobb korrupciós botrányába Kádár János is beleremegett

FILM
2023 október 28., 16:06

1960-ban Kádár János és Nyikita Hruscsov együtt érkeztek meg a moszkvai Gorkij parkban lévő Medvezsonok (Mackó) büfé-étterembe, hogy belekóstoljanak a szocialista Magyarország gasztronómiai különlegességeibe. A prominensek érkezésekor a zenészek kétségbeesetten szaladtak az esemény főszervezőjéhez, ugyanis nem egyeztették előre a bevonuló zenét.

– Mit játsszunk?

– Húzzátok a Fradi-indulót!

A keleti blokk ura a „Hajrá, Fradi!”-ra vonult be, hogy megtekintse az ötven darab grillcsirkét egyszerre sütő masinákat, a herendi porcelánból készült kávégépet és társaikat.

photo_camera Onódy Lajos, Kádár János, Nyikita Hruscsov és a Fradi-induló

Kinek volt bátorsága, hogy az akkoriban mostohaként kezelt 9. kerületi csapat zenéjével köszöntse a Szovjetunió és a Magyar Kommunista Párt főtitkárát?

Ő volt Onódy Lajos, a hatvanas évek császára, akinek csodálatos felemelkedéséről és botrányos bukásáról Almási Tamás készített 58 perces történelmi dokumentumfilmet.

Az Onódy-ügy volt a Kádár-rendszer legjelentősebb korrupciós és politikai balhéja, ami ha nem is okozott a rendszerben földrengést, de komolyan megrázta a kommunista felsővezetést.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.