Bányatűz volt Kazahsztánban, legalább harmincketten meghaltak

külföld
2023 október 28., 15:04

Már legalább harminckét halálos áldozata van az ArcelorMittal bányacég tulajdonában lévő kazahsztáni bányában keletkezett tűznek. A Kosztenkó acélműben, ami az ország legnagyobbja, 252-en dolgoznak, tizennégy embert még keresnek.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök pont ma rendelte el a folyamatban lévő beruházások leállítását, és erősítette meg, hogy államosítják a bányát. Egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, amihez Putyin orosz elnök is csatlakozott.

A kazah elnök sajtótájékoztatója a karagandai bányánál
photo_camera A kazah elnök sajtótájékoztatója a karagandi bányánál Fotó: HANDOUT/AFP
A kazah elnök sajtótájékoztatója a karagandai bányánál
photo_camera A kazah elnök sajtótájékoztatója a karagandi bányánál Fotó: HANDOUT/AFP

Az elmúlt hónapokban ez a második halálos incidens az ArcelorMittal karagandi telephelyén: augusztusban négy bányász halt meg egy tűzben, tavaly novemberben pedig metángáz-szivárgás miatt haltak meg öten ugyanitt. A vállalatnak összesen nyolc szén- és ércbányája van a régióban, további négy az ország középső és északi részein.

Az ásványkincsekben gazdag, kemény kézzel vezetett ország tagja az Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Uniónak és a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének. A kazah kormány korábban nem állt ki egyértelműen Oroszország mellett az ukrajnai invázióval kapcsolatban, ellenben segítséget ajánlott az energiaellátásban az Európai Uniónak.

(via BBC)