A kazah elnök állítólag visszautasította Putyin kitüntetését

június 18., szombat 11:06
13

Alekszandr Nyevszkij-érdemrendet kapott volna Oroszországtól Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, amit a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon vehetett volna át. Ezen az eseményen mondott beszédet Vlagyimir Putyin arról, hogy az orosz gazdaság haláláról szóló híresztelések „nagymértékben túlzóak”.

Csakhogy a hírek szerint Tokajev inkább tisztelettel visszautasította a kitüntetést arra hivatkozva, hogy elnöki ciklusa végéig már semmilyen haza vagy külföldi díjat nem akar átvenni. Mindez eredetileg a kazah sajtóban jelent meg, ahová Tokajev környezetéből szivárogtatták ki az információt. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője ugyanakkor azt állítja, szó sem volt semmiféle díjátadóról, írja az ukrán Liga.net.

Tokajev ennél jóval érzékenyebb témában is nyíltan szembement Putyinnal. Az orosz elnök oldalán ülve azt mondta a pódiumbeszélgetésen, hogy Kazahsztánt nem ismeri el a donecki és a luhanszki „népköztársaságokat”, ahogy semmilyen „kvázi-államot” nem ismrenek el. Szerinte „káosz” lenne a világban, ha százával születnének új országok.

Putyin és Tokajev a gazdasági fórumon Fotó: PAVEL BEDNYAKOV/Sputnik via AFP

A Bloomberg szerint ez kirívó ellenvéleménynek számított a gazdasági fórumon, amit Putyin arra akart használni, hogy bebizonyítsa, Oroszország állja a sarat a nyugati szankciókkal szemben.

Áprilisban Tokajev kabinetfőnökének helyettese arról beszélt, fenntartják a gazdasági kapcsolatokat a szomszédos Oroszországgal, de a legkevésbé sem akarják, hogy Kazahsztán is célpontja legyen a nyugati szankcióknak. Azt mondta, Kazahsztánban háborúnak nevezik a háborút, és tisztelik Ukrajna területi integritását. „Nem akarunk egy lapra kerülni Oroszországgal, és nem is fogjuk ezt megkockáztatni.”

Január elején Putyin még Tokajev kérésére küldött katonákat Kazahsztánba, hogy segítse az utcai tiltakozások letörésében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt