Szijjártó Péter fontosnak tartotta megjegyezni, hogy: „Nem politikai nyilatkozatokkal lehet működtetni egy atomerőművet, hanem valóságos fűtőelemekkel”

energia
2023 október 28., 05:58

Újabb nukleárisfűtőelem-szállítmány érkezett Oroszországból, ezúttal is a déli útvonalon, Bulgárián és Románián keresztül, jelentette be Szijjártó Péter. A külügyminiszter közlése szerint ez idén már a harmadik szállítmány, így a jövőben is garantált a paksi atomerőmű működése.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország ellátásbiztonságához rendkívüli mértékben járul hozzá a nukleáris energia, a hazánkban megtermelt villamos áram felét Pakson állítják elő, ezzel fedezve az ország teljes felhasználásának mintegy harmadát.

Kiemelte, minél nagyobb az atomenergia részaránya a nemzeti energiamixben, annál nyugodtabb lehet mindenki, hiszen annál inkább lehetséges a függetlenedés a nemzetközi piac „teljesen esztelen” ármozgásaitól.

Ezzel kapcsolatban jó hírnek nevezte, hogy idén harmadszor érkezett szállítmány a paksi atomerőműbe.

photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvában fut 2023. október 13-án kora reggel

„A paksi atomerőmű működése szempontjából megnyugtatóan hosszú időre áll már rendelkezésünkre a fűtőanyag a helyszínen” – mondta Szijjártó, majd arra is kitért, hogy a fűtőanyag szállítása továbbra is folyamatos lesz a megkötött szerződéseknek megfelelően, garantálva a paksi atomerőmű biztonságos, kiszámítható működését.

A miniszter kiválónak nevezte az együttműködést az orosz partnerekkel, mind a szállított fűtőanyagok minősége, mind a szerződés ütemezése szempontjából.

„És hogyha jól látom, akkor más közép-európai országok is – a komoly nyugati csábítások ellenére – továbbra is szintén az orosz fűtőanyag szállítójával dolgoznak együtt” – mondta.

„Tehát ilyen az élet, s főleg a nukleáris energia, ott nem politikai nyilatkozatokkal lehet működtetni egy atomerőművet, hanem valóságos fűtőelemekkel”– szögezte le a miniszter. Hozzátéve: „A nukleáris energia olyan terület, ahol sem a politikának, sem a geopolitikának, sem a szankcióknak semmiféle keresnivalójuk nincsen” (via MTI)