Pogromhoz közeli állapotok alakultak ki Mahacskalában, ahol több száz fős tömeg várta a menetrend szerinti tel-avivi járatot

külföld
2023 október 29., 19:02

A vasárnap esti Tel-Aviv–Mahacskala járat utasai nem tudták elhagyni a gépet a dagesztáni köztársaság székvárosának nemzetközi repülőterén, a különleges rendőri erők kommandósai próbálják megvédeni őket, írja a Meduza videókkal gazdagon illusztrált cikkében, helyi hírforrásokra, illetve Telegram-csatornákra hivatkozva.

A reptéren több száz fős tömeg gyűlt össze, akik úgymond „izraeli menekültekre” vadásznak. Róluk több videó is látható nemcsak a Telegramon, hanem az ex-Twitteren is:

link Forrás

A Red Wings légitársaság rendszeresen működteti a szóban forgó járatot, hetente többször jönnek-mennek a gépek, a gázai–izraeli háború elmúlt három hetében azonban nem volt példa hasonló eseményekre.

Az Orosz Föderációhoz tartozó Dagesztáni Autonóm Köztársaságot és székvárosát, Mahacskalát alapvetően muszlimok lakják, akik a jelek szerint egyre radikálisabban palesztin- és Gáza-pártiak.

link Forrás

A Meduza hírei szerint pogromhoz közeli állapotok vannak a repülőtér környékén is, a tömeg megállítja az autókat, izraeli állampolgárok után kutatva ellenőrzi az utasok papírjait.

A repülőteret vasárnap este lezárták, minden érkező járatot más városokba irányítanak. Az orosz nyomozóhatóságok eljárást kezdeményeztek, azt ígérik, mindenkit felelősségre fognak vonni, akik részt vesznek ezekben az eseményekben.

A lap korábban arról is írt, hogy a szintén dagesztáni Haszavjurtban szombaton egy hotelnél több tucatnyi radikális gyűlt össze, miután az a hír terjedt el, hogy izraeli menekülteket szállásoltak el.

Izrael-ellenes tüntetés volt szintén szombaton Mahacskalában is, akkor a Lenin téren gyűlt össze a tömeg. Szergej Melikov, Dagesztán kormányzója szélsőségeseknek és Oroszország ellenségeinek nevezte a megmozdulások szervezőit.