Titkosszolgálati jelentés készült a déli határnál megjelenő terrorkockázatokról

belföld
2023 október 29., 08:23

Magyar titkosszolgálati jelentés készült a déli határnál megjelenő terrorkockázatokról, terrorista csoportok jelenlétéről, a terrorizmus és a migráció összefüggéséről, mondta Kocsis Máté az MTI tudósítása szerint a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője azután nyilatkozta ezt, hogy péntek hajnalban lövöldözés volt a szerb-magyar határ közelében, amiben hárman meghaltak, egy ember pedig megsebesült.

photo_camera Fotó: Vadnai Szabolcs/MTI/MTVA

A jelentést egyelőre az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai ismerhették csak meg, de hétfőn kezdeményezni fogja, hogy hozzák nyilvánosságra, mert „ez nem állhat meg a titkosított szolgálati jelentések szintjén, mindenkinek tudnia kell az Európát a leginkább égető problémáról”.

Kocsis csütörtökön, a lövöldözés előtt egy nappal személyesen bizonyosodott meg Ásotthalmon arról, hogy „a helyzet egyre rosszabb, most már a magyar határvédők, határvadászok és rendőrök biztonsága is konkrétan veszélyben van, hiszen már éles lőszert is használnak a migránsbandák, a terrorsejtek”. Szerinte a képek és felvételek nem adják vissza „azt az elképesztő állapotot, hangulatot, veszélyt a sok-sok milliárdos kárt, de a határvédők által végzett áldozatos és bátor munkát sem”.

Hogy Kocsis szerint ki a felelős „minden egyes terrorcselekményért”? Természetesen Brüsszel. Szerinte a migránsútvonalak ugyanis nemcsak a terroristákat, hanem a fegyvereiket is hozza, ami ellen minden erővel fel kell lépni. „Nem szeretnénk, ha ez a vita a szőnyeg alá söprődne” – mondta Kocsis, aki szerint a 2024-es EP-választásoknak „meghatározó vitája lesz Brüsszel elhibázott, rossz migrációs politikája”.