A budapesti fejlesztések volt kormánybiztosa „tartalmilag egyet tud érteni” a budapesti fejlesztések kormányzati leállításával, de szerinte ez nem büntetés

belföld
2023 október 30., 06:38

Tartalmilag egyet tudok érteni ezekkel, hiszen egészen más politikai és gazdasági helyzetben indultak el a beruházások, amelyek megvalósítását a kormány most átmenetileg felfüggesztette, elhalasztotta – mondta a Népszavának adott interjúban a nemrég a NOB tagjává választott Fürjes Balázs, aki korábban többek között a budapesti fejlesztések kormánybiztosa, illetve Gulyás Gergely miniszterhelyettese volt. Szerinte viszont szó sincs arról, hogy ezekkel a döntésekkel, amelyek egy része még az ő kormányzati szerepvállalása idején született, az ellenzéki fővárost akarnák büntetni:

„A rendszerváltoztatás óta nem volt olyan kabinet, amely többet tett volna a fővárosért, mint az Orbán-kormány.”

Márpedig ha ő, az Orbán-kormány volt tagja mondja ezt, akkor az már csak úgy van, nem? Miután egy ideje már a NOB tagja, észbe is kap, hogy nem kellene belefolynia a hazai közéletbe („hibát követnék el, ha a NOB tagként, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagjaként a kormány vagy bármely ellenzéki párt magatartását minősíteném”), de szerencsére ez a függetlensége és kívülállása nem akadályozza meg abban, hogy azt mondja:

„a miniszterelnök megbízható embere rangot örömmel vállalom, megtisztelő.”

Egy kérdésre válaszolva reagál arra is, hogy Lázár János meglehetősen indulatos SOHA! NEM! megjegyzéssel törölte az állami beruházások közül Fürjes szívügyét, a Városmajor megújítását: „Amikor az ominózus Lázár-lista nyilvánosságra került, elmondtam: egyetlen miniszter írói munkásságát sem kommentálom”, majd, már nem kormánytagként mégis megteszi: a Talleyrandot idéző Antall Józsefet idézve az üzeni Lázárnak – akivel nem beszélt, mióta már nem tagja a kormánynak –, hogy a politikában nincs se mindig, se soha.

Az interjúban titoktartási kötelezettségekre hivatkozva nem beszél arról, hogy miből él, miután a NOB-tagságért nem jár pénz, csak annyit mond: „több lábon állok, projektalapon vállalok tanácsadást. Magánemberként szerződök magáncégekkel”, arról viszont igen, hogy a budapesti olimpia szerinte olyan vonat, ami „itt volt, de elment, és lehet, hogy végleg”, szerinte „az a felfordulás, amely a pályázat elgáncsolásához vezetett 2017-ben” egy biztos 2032-es olimpiától fosztotta meg Magyarországot, és már nem is tud „olyan kormányzati törekvésről, hogy legyen magyarországi olimpia”.