Egy Hamász által kiadott videón három izraeli túsz hibáztatja Netanjahut

külföld
2023 október 30., 16:02

A Hamász ma nyilvánosságra hozott videójában izraeli túszok hibáztatják Benjamin Netanjahut, amiért nem akadályozta meg a Hamász október 7-ei terrortámadását. A három nő arra szólítja fel az izraeli miniszterelnököt, hogy egyezzen meg a Hamásszal, ezzel hozzájárulva a szabadulásukhoz.

Netanjahu propagandavideónak nevezte a felvételt, mely szerinte a Hamász pszichológiai hadviselésének újabb brutális eszköze. Az X-en azt írta, Izrael a túszokkal van, a kormány pedig mindent elkövet, hogy valamennyiüket kiszabadítsa. Bejegyzése szerint a videón Daniel Aloni, Rimon Kirst és Jelena Trupanob látható.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a felvétel mikor, hol és milyen körülmények között készült.

A három túsz
photo_camera A három túsz Forrás: Citizen YC/X

A videóban egyébként a következő hangzik el:

„Bibi Netanjahu! Már 23 napja vagyunk a Hamász túszai. Tegnap volt egy sajtótájékoztató, ahol az elraboltak családtagjai is részt vettek. Tudjuk, hogy tűzszünetet lehetett volna kötni, kiszabadíthatott volna minket. Megfogadta, hogy mindannyiunkat kiszabadít, ehelyett az Ön politikai kudarcaival nézünk jelenleg szembe.

Ez a kudarc az Ön október 7-én hozott döntésének az eredménye. Aznap sehol sem volt a hadsereg, senki sem védett meg minket. Ártatlan, fogságban lévő civilek vagyunk, akik adót fizetnek Izrael államnak. Olyan érzésünk van, mintha Ön mindannyiunkat meg akarná ölni. Erről van szó? Nem ölték még meg elegünket?

Szabadítson ki minket azonnal. Engedje el a palesztin foglyokat. Hadd térhessünk haza a családjainkhoz. Hozzon minket haza!

Netanjahu politikai és katonai kudarcai miatt azonnal ki kell szabadítani a palesztin foglyokat."

A Hamász október 16-án is közzétett egy túszvideót. Azon egy francia-izraeli kettős állampolgár, Mia Schem szerepelt. A 21 éves lány azt kérte a videóban, hogy minél hamarabb visszajuthasson a családjához. Emmanuel Macron francia elnök Schem azonnali szabadon bocsájtását követelte a Hamásztól. A lányról azóta nem érkezett hír.

(via The Times of Israel)