114 ezernél is többen vettek részt az oktatásról szóló alternatív népszavazáson, a kampány pedig megy tovább

oktatás
2023 október 31., 16:00

Több mint 114 ezer szavazatot gyűjtött össze az aHang és az Egységes Diákfront (EDF) közös 7IGEN-es alternatív népszavazásukon, ahol az oktatással kapcsolatos kérdésekre lehetett válaszolni. A 8 napos gyűjtés ideje alatt több mint 1300 aktivista dolgozott a gyűjtésen, míg online az ügyfélkapun keresztül biztosították, hogy egy ember csak egyszer szavazhasson, tudhattuk meg a szervezetek keddi sajtótájékoztatóján.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Hajdú Gergő, az aHang munkatársa elmondta, óriási siker, hogy ennyi embert meg tudtak mozgatni, ugyanis az utóbbi időben azt érezték, hogy „egyre kevesebben egyre kevésbé tudták tematizálni” az oktatás kérdését. Az alternatív népszavazással az emberek érdeklődését próbálták feltámasztani, hogy megágyazzanak a további kampányoknak és ellenállási formáknak.

A 7IGEN-es népszavazás kérdéseire – ezeket itt lehet el olvasni – 99,2 százalék feletti volt az egyetértő válaszok arány. Kivétel volt az azonnali minimum 50%-os pedagógus-béremelésre vonatkozó kérdés, ezzel a szavazók 1,8 százaléka nem értett egyet, ők is leginkább azért, mert magasabb emelést szerettek volna.

Összefoglalták, hogyan jutottak el eddig a pontig: januárban elkezdtek kidolgozni egy kampányt, de májusban beadott kérdéseiket az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) július végén visszautasította. A döntést megtámadták a Kúrián, de az is elutasította néhány hete minden kérdésüket. Már augusztusban úgy döntöttek, mindenképpen meg szeretnék kérdezni az embereket, mivel azt akarták, hogy a hosszú munkának, az összefogásnak legyen látható eredménye.

Az oktatásról rengeteget tudtak egyeztetni és beszélgetni. Elmondásuk szerint húsz, párbeszédre alkalmat adó eseményt – tüntetéseket, fórumokat – tartottak Budapesten, a fővároson kívül pedig harmincat.

Nincs megállás

„A mi értelmezésünkben ez bemelegítés volt, az alternatív népszavazási kampány folytatódni fog” – mondta Hajdú, majd bejelentette, legújabb céljuk egymillió üres nemzeti konzultációs ív összegyűjtése. Azt is elmondta, őket nem érdekli, mi történik Brüsszelben a vezetőkkel, az oktatásról szeretnének beszélni, és arra számítanak, hogy az eddigi konzultációktól megszokott minőségű kérdések lesznek.

photo_camera Az EDF tagjai Fotó: Németh Dániel/444

Hajdú azt is elmagyarázta, értelmezésükben egy üres nemzeti konzultációs papír felér egy szavazattal a 7IGEN-es alternatív népszavazáson, így ezen fognak dolgozni az elkövetkezendő három hónapban, mozgósítva a mostani kampányban is részt vett aktivistáikat.

Az EDF legközelebb november 15-ére tervez országos akciót, ennek keretein belül több városban is elvinnék a tankerületekhez a 7IGEN-es népszavazás eredményeit.