Nem is lehetett volna fegyver a maine-i tömeggyilkosnál

bűnügy
2023 október 31., 06:22

Robert Card egy héttel ezelőtt ámokfutásba kezdett, 18 embert lelőtt, 13-at pedig megsebesített, majd magát is főbe lőtte, holttestére napokkal később találtak rá. A negyvenéves férfi hivatásos katona és lőfegyveroktató volt, az utóbbi időben viszont mentális betegségekkel küszködött, az abc beszámolója szerint emiatt nem férhetett volna hozzá katonai fegyverekhez.

Júliusban kórházi kezelésen esett át, utána közölték vele, hogy „nem tarthat fegyvert és lőszert, illetve nem vehet részt éleslövészeten”, a hadsereg pedig megállapította, hogy nincs „bevethető” állapotban. Az abc egyébként azt írja, a fegyverhasználattal kapcsolatos parancs az amerikai hadsereg által kiadott fegyverekre és lőszerekre vonatkozott, a Card tulajdonában lévő fegyverekre nem.

Úgy tudni, hogy az amerikai tartalékos hadsereg hivatalából többször is megpróbáltak kapcsolatba lépni Carddal, szeptemberben jóléti ellenőrzést is tartottak nála. Mint kiderült, a férfit először nem találták otthon, majd elérték a testvérét, aki azt mondta, „dolgozik azon, hogy biztosítsa a fegyvereket, amikhez Card hozzáférhet”. Ennél többet azonban „a hadsereg folyamatban lévő vizsgálata miatt” nem árultak el.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztviselője megerősítette, hogy Card „kiszámíthatatlanul viselkedett”, és erőszakosan fenyegette a többi katonát, amikor nyáron a Camp Smith kiképzőközpontba vezényelték a West Point kadétjainak nyári kiképzésének segítéséhez.