Szaúd-Arábia rendezheti a 2034-es foci világbajnokságot

foci
2023 október 31., 20:15

Katar és Marokkó után újabb arab ország rendezhet labdarúgó világbajnokságot, Szaúd-Arábia 2034-ben. A hírt a FIFA elnöke, Gianni Infantino jelentette be az Instagramon. A döntés nem volt meglepő, Ausztrália ugyanis visszavonta a pályázatát, így az arab ország rivális nélkül maradt.

A szaúdi világbajnokság gondolata azonban sokakat tölt el aggodalommal. Szaúd-Arábia még Katarnál is kevésbé tiszteli az emberi jogokat, elegendő csak a hatalommal kritikus újságíró, Dzsmál Hasogdzsi meggyilkolását és feldarabolását felidézni. Az arab országban többek között a homoszexualitást is bűncselekménynek tekintik.

Mohammed bin Szalman, szaúdi koronaherceg
photo_camera Mohammed bin Szalman, szaúdi koronaherceg Fotó: STRINGER/AFP

Szaúd-Arábia az elmúlt másfél évben látványos térfoglalást hajtott végre a nemzetközi labdarúgás világában. A szaúdi bajnokság csapatai több világsztárt is szerződtettek, elsőként Cristiano Ronaldót, de már Neymar, Karim Benzema és Sadio Mané is Szaúd-Arábiában focizik. A folyamatról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A 2026-os világbajnokságot egyébként az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó rendezi közösen, míg a 2030-as tornát három kontinensen bonyolítják majd le. A fő rendező Marokkó, Portugália és Spanyolország lesz, de játszanak majd meccseket Argentínában és Uruguayban is.