Tordai Bence szerint lehetővé tenné, de koncesszióba adná a kormány a szélerőművek építését

POLITIKA
2023 október 31., 18:48

Bár több mint hét hónap késéssel, de a kormány végre eleget tesz tavaly novemberi vállalásának és újra engedélyezné a szélerőművek építését, mondta Tordai Bence keddi Facebook-videójában. A Párbeszéd-Zöldek képviselőjének beszámolója szerint az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén részt vett az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára is. Alföldy-Boruss Márk elmondta, hogy

heteken belül megállapodhatnak az Európai Bizottsággal arról, hogy milyen módon számolják fel a szélerőműveket tiltó magyar szabályozást.

Tordai hozzátette: a helyettes államtitkár nem cáfolta azt az információt, hogy

a kormány azt szeretné elérni Brüsszelben, hogy koncesszióba adhassák a szélerőművek üzemeltetését.

Magyarországon 2010 óta lényegileg lehetetlen szélerőművet építeni: bár az elvi lehetőség biztosítva volt, a Lázár János jegyezte szabályozás olyan feltételeket szabott, amiket lehetetlen volt teljesíteni. A szélerőművek védőzónáját 12 kilométerben határozták meg, vagyis legfeljebb olyan helyszínre lehetett volna telepíteni ezeket, melyek 12 kilométeres körzetében nincs lakott település, ilyen pedig a gyakorlatban alig létezik Magyarországon. A kormány tavaly novemberben, az Európai Bizottságnak benyújtott helyreállítási tervben vállalta, hogy változtat a lehetetlen szabályozáson.