A tatárföldi főmufti szerint a dagesztáni pogromról is Izrael tehet

külföld
2023 november 01., 15:37

Miután vasárnap este az oroszországi Dagesztán fővárosában tömegek próbálták meglincselni a Tel-Avivből érkező repülőgép utasait, mert elterjedt köztük, hogy „izraeli menekültek” érkeznek Mahacskalába. A rendvédelmi szervek több mint 150 rendbontót azonosítottak, közülük 83-at őrizetbe vettek.

photo_camera Kamil Szamigullin Fotó: ALEXEY NASYROV/Anadolu via AFP

Kamil Szamigullin, a tatárföldi mufti kedden engedékenységet kért az antiszemita zavargások résztvevőivel szemben. Arról írt, hogy bizonyos mértékig megérti ezeknek a muszlimoknak az érzéseit: „szívüket meghasítja a Palesztinában zajló igazságtalanság”, de hozzátette, hogy a tetteik nem fogják megállítani „a cionista gyermekgyilkosságot”, hanem csak rosszat és kárt okoznak a pogromok résztvevőinek, családjaiknak és az egész orosz társadalomnak. Ellenzi, hogy ártatlan embereken töltsék ki a dühüket, mert „a zsidó nemzet képviselői között vannak olyanok, akik elítélik az izraeli kormány cselekedeteit”.

photo_camera Fotó: -/AFP

A mufti meg van győződve arról, hogy a dagesztáni pogromokat külső erők szervezték, „bár azokat minden bizonnyal Izrael provokálta".Szerinte a cionista vezetésű izraeli hadsereg, mindent megtesz azért, hogy az antiszemitizmus hullámát keltse a világban. Mindezzel pedig belülről akarják elpusztítani Oroszországot, hogy a különböző nemzetiségek és vallások képviselőit szétválasszák. A november 4-én ünnepelt Nemzeti Egység Napja előestéjén a jószomszédi kapcsolatok megőrzésére és egymás támogatására buzdított.

A történteket Vlagyimir Putyin is úgy értékelte, hogy a zavargásokról az Egyesült Államok és az ukrán titkosszolgálatok tehetnek. (Meduza/Kommersant)