A dagesztáni antiszemita hajtóvadászat sokkolta a Kreml urait, előbb poénra vették, de rájöttek, hogy vészhelyzet van

külföld
2023 október 31., 08:13

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő estére nagyszabású tanácskozást hívott össze a dagesztáni zsidóellenes zavargások miatt, erre Mihail Misusztyin miniszterelnök mellett meghívót kapott a parlament mindkét házának elnöke, valamint az erőszakszervezetek irányításában-ellenőrzésében érdekelt vezetők is. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő előtte azt mondta, a megbeszélésen „a Nyugat törekvéseit készülnek értékelni, amelyek arra irányulnak, hogy a közel-keleti eseményeket felhasználva szétzilálják az orosz társadalom egységét”. „Jól tudjuk, hiszen nyilvánvaló, hogy a mahacskalai repülőtéren vasárnap lezajlott események nagymértékben külső behatások következményei” – állította Peszkov. Hozzátette, mindaz a szörnyűség, ami Gázában történik – gyerekek, öregek, orvosok és sokan mások halnak meg az izraeli támadásokban –, igenis alkalmas arra, hogy provokálja az embereket.

Aztán a nagyszabású tanácskozás után nem maradt el a még nagyobb szabású Putyin-kommentár sem. Az orosz elnök rábukkant minden gonoszság eredendő forrására, az Egyesült Államokra, amely nem hajlandó belenyugodni abba, hogy folyamatosan gyengül, ezért kelt zavart mindenütt, ahol csak tud. Dagesztánban is, ott konkrétan az ukrán szakszolgálatok közreműködésével, akik a közösségi médián keresztül provokálták ki a sajnálatos eseményeket.

Mint arról a 444 is beszámolt, vasárnap este Mahacskalában, az Orosz Föderációhoz tartozó Dagesztáni Autonóm Köztársaság székvárosában több száz fős, egyes becslések több ezres tömeg rohanta meg a nemzetközi repülőteret és környékét, izraeli állampolgárok és „általában” zsidók után kutatva. Ez azután történt, hogy elterjedt a hír, hogy az egyébként menetrend szerinti, rendszeresen közlekedtetett Tel-Aviv–Mahacskala járat fedélzetén ezúttal „izraeli menekültek” érkeznek Dagesztánba.

A feldühödött fiatal férfiakból álló tömeg – sokan palesztin zászlókkal érkeztek – megrongálta a reptér épületét és berendezését, majd órákra „elfoglalta” a kifutópályát, és szabályosan megostromolt néhány gépet. Kövekkel dobálták meg a repülőket, és megpróbáltak feljutni a fedélzetükre, szerencsére sikertelenül. Nemcsak a Tel-Avivból érkezett utasok nem mozdulhattak sokáig, hanem például azok sem, akik Dubajból érkeztek.

photo_camera Palesztin zászlós férfiak a mahacskalai reptér betonján 2023. október 29-én Fotó: -/AFP

A helyszínen és környékén pogromhoz közeli állapotok alakultak ki, a tömeg megállította az autókat, okmányaik, útleveleik felmutatására kényszerítette az embereket, egy oroszul beszélő üzbéget kis híján meglincseltek. A légi forgalmat teljes egészében le kellett állítani, a járatok nem indulhattak el, az érkező gépeket más repülőterekre irányították át.

A hatóságok kénytelenek voltak bevetni a különleges erők kommandósait, nem csupán Mahacskalából, a közeli városokból is érkeztek egységek páncélozott járművekkel, helikopterekkel. A zavargók kövekkel dobálták a rendőröket is, akik rájuk nem, csak a levegőbe lőttek, az egyéb kényszerítő eszközöket viszont szorgalmasan használták. Az összecsapásokban többen megsérültek, néhányan kórházba kerültek, az első hírek szerint kettejük állapota súlyos.

A repülőteret hétfő reggelre sikerült megtisztítani, Szergej Melikov dagesztáni kormányzó azt mondta, 150 pogromista személyazonosságát tudták megállapítani, a felelősségre vonást senki sem kerülheti el. A kedd reggeli friss számok szerint eddig 83 embert vettek őrizetbe, a legtöbben 20-25 évesek, a többieket keresik. A légi forgalmat egyébként hétfő délután újraindították, ám a Tel-Aviv–Mahacskala járat egyelőre nem fog közlekedni.

link Forrás

A Dagesztán székvárosában lezajlott zsidóellenes hajtóvadászat nem volt egyedi esemény Oroszország észak-kaukázusi régiójában az elmúlt napokban.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.