Az oroszok az észak-koreai fegyverszállítmány birtokában az idei legerősebb támadást hajtották végre

külföld
2023 november 02., 05:46

Oroszország több mint száz ukrajnai települést lőtt 24 órán belül, nem sokkal azután, hogy Észak-Korea augusztus óta legalább tíz fegyverszállítmányt küldött Oroszországnak. Ilyen mértékű csapássorozat példátlan a háború idei menetében.

Észak-Korea rendelkezik a világ legnagyobb tüzérségi lövedék- és rakétaraktáraival, amik ráadásul kompatibilisek is az oroszok által használt szovjet fegyverekkel.

Az ukrán kormány szerint félő, hogy Moszkva a hideg beállta előtt, akárcsak tavaly, fokozza az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásait. Az ilyen típusú támadás egyébként emberiesség elleni bűncselekménynek számít.

Valerij Zaluzsnyij, a fegyveres erők főparancsnoka szerint a bombázások fokozásával a háború új szakaszába lépett, az oroszok újjá tudják építeni katonai erejüket. Az elhúzódó háború az oroszoknak kedvez, az ukrán hadsereget és magát az államot pedig kimeríti.

Említést tett a nyár eleje óta tartó ukrán ellentámadásról is, ami az aláaknázott orosz védelmi vonalakkal szemben nem hozott komoly eredményt. Az első világháború állóháborújához hasonló patthelyzet alakult ki.

Zaluzsnyij szerint az ukrán légierő fejlesztése lenne a legfontosabb, Ukrajnának tömeges dróntámadásokkal kellene túlterhelni az orosz légvédelmet, de szinte minden téren fejlesztésre szorul az ukrán hadsereg.

Az ukrán tartalékos erők kiépítése is fontos lenne, valamint nem lenne szabad lehetővé tenni az ország hadra fogható lakóinak, hogy egy jogszabályi hiányosságra hivatkozva kibújhassanak a katonai szolgálat alól.

(Via Guardian)