Észak-Koreából kaphattak lőszert az oroszok az ukrajnai háborúhoz

háború
2023 november 01., 17:48

A dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat (NIS) szerdán egy zárt ajtók mögött tartott parlamenti megbeszélésen közölte a szöuli parlamenti képviselőkkel, hogy Észak-Korea augusztus óta legalább tíz fegyverszállítmányt küldött Oroszországnak. AZ ülésről beszámoló képviselő, Ju Szang Bum azt mondta, az észak-koreaiak több mint egymillió tüzérségi lövedéket adtak át az oroszoknak. Augusztus óta tíz fegyverszállítmány érkezett Észak-Koreából Oroszországba. Ez a mennyiség körülbelül két hónapra lenne elég az Ukrajna elleni háborúban. Cserébe Észak-Korea műszaki tanácsokat kapott műholdjaihoz.

photo_camera Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun Fotó: MIKHAIL METZEL/AFP

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz vezető szeptemberben találkozott az orosz Távol-Keleten. Ezen kívül Szergej Lavrov külügyminiszter júliusban Észak-Koreában utazott, hogy részt vegyen az 1950-1953-as koreai háború befejezésére emlékező ünnepségeken, Kim Dzsongun pedig megmutatta neki a legújabb észak-koreai fegyvereket.

Egyébként Észak-Korea rendelkezik a világ legnagyobb tüzérségi lövedék- és rakétaraktáraival, amik ráadásul kompatibilisek is az oroszok által használt szovjet fegyverekkel. (Bloomberg/MTI)