Nyilvános a migrációról és a terrorizmusról szóló titkosszolgálati jelentés

belföld
2023 november 02., 12:35

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője megígérte, és íme, feloldották a titkosítás alól a migrációról és a terrorizmusról szóló titkosszolgálati jelentést. A dokumentum 11 oldalas, van, hogy fél oldalak ki vannak takarva.

A jelentés szerint a déli határszakaszon a 175 kilométeres védvonal erősödő nyomásnak van kitéve, emelkedik a „mélységben visszafordítottak száma”, azaz azoké, akiket az országban kapnak el. (Nem beszélve azokról, akiket nem sikerül elkapni – tehetjük hozzá.) Éjszakánként 1000-1200 illegális határsértést észlelnek.

Az Izrael és a Hamász közötti háború hatásaként megnőtt a terrorkockázat, a balkáni útvonalat a terroristahálózatok is használhatják, áll a jelentésben

További veszélyt jelent, hogy az afganisztáni hátterű szerbiai embercsempészbandák között erősödik a konkurenciaharc. Vannak, akik az afganisztáni tálib kormányzat tagjaival is rokonságban állnak. A jelentés szerint a tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte a Vajdaság területén működő afganisztáni embercsempészeket. A legtöbb fegyveres összetűzés két afgán banda területharcára vezethető vissza, ezek 313 és 40-059 néven futnak. Felségterületükre a szerb rendőrök sem mennek be, legfeljebb a belgrádi különleges egységek.

Egy térkép a migrációról és a terrorizmusról szóló titkosszolgálati jelentésből
photo_camera Egy térkép a migrációról és a terrorizmusról szóló titkosszolgálati jelentésből Forrás: Nemzeti Információs Központ

A szerbiai befogadóközpontokba naponta hivatalosan 30-50 migráns érkezik Bulgáriából és Észak-Macedóniából, de valós számuk nagységrendileg magasabb lehet. A szabadkai Makkhetes-erdő térségében több ezer migráns tartózkodik, de egyre több illegális szállást töltenek meg Szabadkán is.

A szerb hatóságok nem tudják megakadályozni a migránsok átjutását Magyarországra, akcióik inkább látványosak, a helyi lakosság megnyugtatását szolgálják, de kevésbé eredményesek.

Vannak tehetősebb migránsok, akik egyből Belgrádba repülnek, hogy aztán ők is a magyar-szerb zöldhatáron próbálkozzanak. Ilyenek a törökországi kurdok, az afganisztáni tádzsikok. A jelentés szerint olyan terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam, az al-Kaida, a Haqqani-csoport így szinte észrevétlenül képesek az EU területére juttatni tagjaikat.

A magyar-szerb határszakaszon naponta átlagban 11 rongálást észlelnek.

A jelentés arra nem tér ki, hogy becslések szerint hányan haladhatnak át az országon Nyugat-Európa felé anélkül, hogy elkapnák őket.