1,67 milliárdot kapnak a tankerületek elektromos autók vásárlására

oktatás
2023 november 03., 06:36

126 elektromos autót és hatvan darab töltőberendezést szereznek be 1,67 milliárd forint értékben a tankerületi központok és vezetőik számára. A 24.hu úgy tudja, Nissan Leaf és Nissan NV-200-asokat vesznek az összegből. És bár eközben a szülők festik ki az osztálytermeket, és a pedagógusok béremelésére nem jut elég forrás, a Klebelsberg Központ és az illetékes minisztérium szerint ezt az összeget nem lehetett másra elkölteni.

„A tankerületi központok részére összesen 126 járművet tervezünk beszerezni, az összeget másra nem lehet felhasználni. A beszerzés az energiahatékonyságot segíti, a régebbi típusú, nem gazdaságos, illetve a korábban bérelt gépjárműveket válthatják ki a tankerületek, hogy ezzel is a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkenjenek” – írta a 24.hu kérdésére küldött válaszában a Klebelsberg Központ, hozzátéve, hogy a támogatást még az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapták, az elektromobilitást segítő céllal.

A lapnak azt is írták, hogy az autókat a fenntartói feladatok ellátásához lehet használni, nem személyes használatra kapják a tankerületi vezetők.

Az ITM jogutódja, az Energiaügyi Minisztérium válaszából az is kiderül, hogy pont a tankerületek számával megegyező töltőpontot, vagyis összesen hatvan darabot építenek ki. Így elvileg minden tankerületnek lenne saját töltőállomása, amit külső használók nem vehetnek igénybe, csak az adott hivatal dolgozói.

A megvenni tervezett 126 gépjárműből (a tárca egyébként 124 darabról írt) 47 kisteherautó lenne. Azt írták, „ezek olyan tankerületekhez kerülnek, ahol nem állt rendelkezésre elegendő gépjármű a napi szintű szállítási, kisebb karbantartási és postázási feladatokhoz.”