Életfogytiglanit kapott a férfi, aki megölte és a Dunába dobta meleg munkatársát

bűnügy
2023 november 03., 12:24

Fővárosi Törvényszék elsőfokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, akit előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel, kifosztással, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és okirattal visszaélés vétségével vádoltak. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet szerint P. Attila jó viszonyban volt a zárkózott természetű, szellemi fogyatékossággal élő és a saját neméhez vonzódó munkatársával, akivel a munkahelyén kívül is rendszeresen tartotta a kapcsolatot.

A pénzzavarban lévő vádlott többször is kihasználta az áldozat iránta táplált érzelmeit, hogy kölcsönt kapjon tőle. A két férfi egy munkahelyi rendezvény után találkozót beszélt meg 2021. december 27-ére. P. Attila elhatározta, hogy megöli és a Dunába dobja munkatársát, hogy megszerezze a pénzét és az értékeit. A találkozó éjjelén a két férfi elment egy pénzkiadó automatához, ahol az áldozat 144 ezer forintot vett ki a bankszámlájáról. Ezután P. Attila elcsalta az áldozatot XXII. kerületi gyárépület mögötti kivilágítatlan területre, ahol rátámadt, és addig szorította a nyakát egy nadrágszíjjal, amíg a férfi az eszméletét nem vesztette, majd belegurította a folyóba. A támadó megszerezte a sértett mobiltelefonját, a nála lévő laptopját és a 144 ezer forintnyi készpénzét is.

A rendőrség korábbi közleménye szerint az áldozat apja 2022. január 5-én jelentette be a fia eltűnését az Érdi Rendőrkapitányságon, mert december 27-e óta nem tudott róla semmit. A rendőrök az áldozat barátjához napokkal később, január 14-én jutottak el, a férfi kihallgatásán végül részletesen elmondta, hogyan ölte meg barátját. Tettét hirtelen felindulással indokolta.

A tárgyaláson előkerült P. Attila egyik korábbi ügye is, amikor 2021. augusztus 31-én éjjel az egyik metróaluljáróban egy padon alvó, öntudatlan állapotban lévő ember nadrágjából kivett 60 ezer forintot, személyes iratokat és egy bankkártyát, valamint magához vette a férfi mobiltelefonját, hátizsákját, tabletjét és vezeték nélküli fülhallgatóját is. A lopott bankkártyával 14 alkalommal próbált meg BKK-bérleteket és menetjegyeket vásárolni automatából és ebből 9 tranzakció sikeres volt. A férfi cselekményeivel összesen több mint 350 ezer forint kárt okozott a sértettnek.

Az eljárás során P. Attila az utóbbi bűncselekményben beismert és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, míg az emberöléssel érintett vádpontnál csak bizonyos tényeket fogadott el.

Az emberölés tényét elismerte, de a nyereségvágyat és az előre kiterveltséget vitatta.A bíróság azonban a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján megállapította, hogy ez a két minősítő körülmény egymással összefügg és a vádlott cselekményénél fennáll. A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként vette figyelembe a többszörös halmazatot, valamint azt, hogy a férfi korábban már volt büntetve életellenes bűncselekmény miatt. Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben a terhelt és védője fellebbeztek. A bíróság döntése értelmében a terhelt a másodfokú ítélethozatalig letartóztatásban marad. (Bíróság)