Putyin aláírta az atomcsend-egyezmény ratifikációjának visszavonását

külföld
2023 november 03., 05:22

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken szerint ezzel a lépéssel Oroszország aláássa a nemzetközi fegyverzet-ellenőrzési rendszerbe vetett bizalmat.

Moszkva szerint azonban az atomcsend-egyezmény ratifikációjának visszavonása csupán arra irányult, hogy Oroszországot azonos szintre hozza az Egyesült Államokkal, ami aláírta, de soha nem ratifikálta a szerződést. Az Egyesült Államok 1996-ban írta alá az egyezményt, de a szenátus nem ratifikálta azt. A kormányok azóta mondjuk ettől függetlenül betartották a nukleáris fegyverek tesztelésére vonatkozó moratóriumot.

Orosz diplomaták szerint Oroszország nem folytat majd nukleáris teszteket, hacsak Washington nem tesz ilyet.

photo_camera Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

Vlagyimir Putyin egy hónappal ezelőtt, Szocsiban tartott beszédében többször is utalt a nukleáris fegyverekre. Akkor úgy fogalmazott, egyelőre nem tudja megmondani, hogy valóban szükség lesz-e tesztekre vagy sem, de azt is mondta, hogy „szakértők szerint általában egy új fegyvernél meg kell győződni arról, hogy a robbanófej hiba nélkül működik”.

Oroszország 2022 februárjában támadta meg Ukrajnát, azóta Putyin és más orosz tisztviselők is többször beszéltek Oroszország nukleáris fegyverarzenáljáról.

Andrey Baklitskiy, az ENSZ egyik vezető kutatója szerint Oroszország mostani lépése gyakorlatilag egy „csúszós lejtő”, ami a tesztelésekhez vezet. „Nem tudjuk, milyen lépések következnek, illetve mikor, de azt tudjuk, hogy ez az út hol ér véget. És mi nem akarunk odamenni.” (Guardian)