Erdoğan nem járul hozzá, hogy „töröljék a palesztinokat a történelemből”, és hazarendelte a tel-avivi nagykövetét

háború
2023 november 04., 14:43

Ankara nem fog támogatni olyan megoldásokat, amikkel „fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből”, és a Gázai övezetnek mindenképpen részét kell képeznie majd egy független, szuverén palesztin államnak, miután véget ér a palesztin Hamász és Izrael közötti háború – mondta a török média szerint Recep Tayyip Erdoğan elnök. A török külügyminisztérium közben bejelentette: Törökország konzultációra hazarendelte tel-avivi nagykövetét.

Erdoğan szerint az Európai Unió nem tudott korrektül viszonyulni a gázai helyzethez, így „mélyen megrendült a bizalma” az EU-ban. Szerinte az európai országok azért állnak Izrael mellé, mert úgy érzik, „adósságuk” van a holokauszt miatt.

Erdoğan pénteken beszélt erről a médiának a Türk Tanács kazahsztáni csúcsáról hazafelé tartva. Megismételte, hogy megszakít minden kapcsolatot Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel az IDF gázai hadműveletei miatt. „Netanjahu már nem olyan ember, akivel mi tárgyalni tudnánk” – mondta Erdoğan, aki szerint nincs szó a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról Izraellel, mert a teljes szakítás szerinte a nemzetközi diplomáciában lehetetlen volna.

Recep Tayyip Erdoğan elhagyja a kazahsztáni Asztanát 2023. november 3-án.
photo_camera Recep Tayyip Erdoğan elhagyja a kazahsztáni Asztanát 2023. november 3-án. Fotó: Arda Kucukkaya/Anadolu via AFP

Azt mondta, Ibrahim Kalin, a török hírszerzés vezetője folyamatosan egyeztet az izraeli hatóságokkal és a palesztin Hamász vezetőivel is, hogy véget vethessenek a háborúnak. Erdoğan szerint Netanjahu felelős elsődlegesen a vérontásért, és „már elvesztette saját állampolgárainak támogatását is”.

A török elnök bejelentette, hogy Ebrahim Raiszi iráni elnök november végén Törökországba látogat, hogy a gázai helyzetről egyeztessen. Az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) közelgő rijádi csúcstalálkozóján meg fogják vitatni, hogyan tudnák kieszközölni tűzszünet létrejöttét a Gázai övezetben.

Erdoğan kitért arra is, hogy amennyire csak lehetséges, igyekszik előmozdítani a svéd NATO-csatlakozás parlamenti ratifikációját, de szerinte Stockholm még mindig nem tette meg a szükséges lépéseket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár fegyveres szervezet svédországi tevékenységével kapcsolatban.

A török külügyminisztérium közben bejelentette: Törökország konzultációra hazarendelte tel-avivi nagykövetét tiltakozásul „a Gázai övezetben élő civilek folytatódó izraeli bombázása” következtében kialakult „humanitárius tragédia” miatt. Kifogásolták, hogy Izrael saját döntésének igazolása érdekében „nem hajlandó meghallani azokat a hangokat, amik tűzszünetet és a humanitárius segélyek akadálytalan célba jutását szorgalmazzák”. (MTI)