Moldovában kizárták az oroszbarát pártot a helyhatósági választásokból

külföld
2023 november 05., 12:53

Kizárták a helyhatósági választásokból az Esély (Șansă) párt jelöltjeit - jelentette be pénteken Dorin Recean moldovai miniszterelnök a Rendkívüli Helyzetek Bizottságának döntését.

Az oroszbarát, euroszkeptikus Esély Párt lan Shor volt parlamenti képviselőhöz köthető, akit 15 év börtönbüntetésre ítéltek banki csalás ügyében, székhelye pedig Izraelben van jelenleg is, ahová azután menekült, hogy 2020-ban a Nyugat-barát Maia Sandut választották elnökké.

photo_camera Ilan Shor 2019-ben még polgármesterből parlamenti képviselőnek készült, akkori kampányában Moldova legnagyobb problémájának a korrupciót nevezte. Nem sokkal később el is ítélték csalás miatt.
Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Shor ezután hónapokig szervezett kormányellenes tüntetéseket külföldről, hogy megdöntse Sandut és az Oroszország Ukrajna elleni agresszióját elítélő, reformpárti kormányt. Nevéhez köthető a korábban szintén betiltott Sor Párt is, amely a moldovai miniszterelnök szerint összefüggésbe hozható az Esély Párttal is. Ami mögött Recean az orosz titkosszolgálatokat sejti.

A kormányfő tájékoztatása szerint az Esély kizárására nemzetbiztonsági okokból volt szükség.

„Oroszország egy bűnszervezet révén több mint egymilliárd moldovai lejt (közel 20 milliárd forint) utalt át a Moldovai Köztársaságba, hogy megvásárolja a városi és vidéki polgármester-választások szavazatait” - fogalmazott Dorin Recean.

Alexandru Musteață, az Információs és Biztonsági Szolgálat igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Moldovát példátlan mértékű hibrid támadások érik Oroszország részéről, az Ilan Shor menekült oligarcha által vezetett szervezett bűnözői csoporton keresztül, különös tekintettel a választási folyamat aláásására.

Kizárásakor az Esély Párt a harmadik legerősebb politikai erőnek számított az önkormányzati választásokon az előzetes becslések szerint. A helyhatósági választásokat ma tartják.

link Forrás

via EuroMaidan Press